DuckDuckGo smanjuje vidljivost ruskih objava

Pretraživač DuckDuckGo najavio je da će pretraživač biti fokusiran na privatnost i da će objavljivati ažuriranja koja će obezbediti da ruski sajtovi za širenje dezinformacija budu niže rangirani u rezultatima pretrage.

DuckDuckGo smanjuje vidljivost ruskih objava

DuckDuckGo cilja ruske propagandne stranice

Za razliku od Google-a i velikih platformi društvenih medija, DuckDuckGo je zanemario filtriranje obmanjujućih sadržaja o vakcinama ili izborima. Brojne platforme, uključujući Facebook i Instagram u vlasništvu kompanije Meta, počele su da degradiraju objave iz ruskih državnih medija. Google snižava rezultate pretrage ruskih državnih novinskih agencija od 2017. DuckDuckGo je poznat po tome što ne prati svoje korisnike niti prodaje podatke trećim licima. Kompanija prvenstveno zarađuje od partnerskih veza i neciljanih oglasa.

DuckDuckGo, takođe je bio prihvaćen od strane teoretičara zavere i ekstremno desničarskih grupa poslednjih godina. Mnogi fanovi DuckDuckGo-a kritikovali su pretraživač zbog njegove odluke o Rusiji, uporedivši je sa „cenzurom“. Nejasno je da li će DuckDuckGo uložiti veći napor da smanji dezinformacije. Iz kompanije nisu naveli koje će ruske propagandne stranice ciljati, niti da li će pretraživač targetirati druge vrste dezinformacija, kao što su klimatske promene ili Covid-19.

Pročitajte i:  Ovo su najpotcenjeniji browseri koje morate isprobati

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: