Gizmodrom: Kako da opametimo kuću IoT gadžetima

„Inteligencija bez ambicije je poput ptice koja nema krila”, izjavio je poznati umetnik Salvador Dali, što se može povezati i sa svetom pametnih uređaja. Ako želite da vašu kuću učinite pametnijom nego što je do sada bila, imamo za vas nekoliko gadžeta koji bi mogli da vam pomognu…

PCPress.rs Image

Neurio Home Energy Monitor

Pruža prikaz u realnom vremenu kako se električna energija vašeg doma koristi, a podatke možete pratiti kako na vašem telefonu, tako i na Web aplikaciji. Na taj način, Neurio vam pomaže da smanjite kućne troškove koji odlaze na izmirivanje računa za električnu energiju za oko 20 odsto. Takođe, uređaj može da pravi prognoze koliko će račun za struju iznositi, tako da ćete znati koliko novca da izdvojite pre nego što vam stigne u poštansko sanduče.

PCPress.rs Image

Neurio Home Energy Monitor, sa cenom od 219,99 dolara, pruža precizan monitoring celokupne kuće, i njegovi podaci se sa sigurnošću od 99 odsto poklapaju s vašim računima za struju, a kompatibilan je sa 120/208/240 V.

Wemo insight pametna utičnica

Wemo pametna utičnica pruža kontrolu nad kućnim aparatima s bilo kog mesta gde se nalazite, te preko aplikacije na telefonu Wemo možete da kontrolišite svetla i uređaje. Wemo radi i sa Alex-om i Google Assistant-om pa možete čak i glasom da kontrolišete svoj dom, a za to vam nije potreban nikakav hub ili pretplata. Pomoću Wemo pametne utičnice možete da nadgledate troškove energije direktno s telefona ili tableta, s obzirom na to da pruža izveštaje u realnom vremenu o tome koliko energije vaši uređaji troše.

Pročitajte i:  Pametna Philips lampa za izlazak sunca

PCPress.rs Image

Tako možete da koristite Wemo kako biste pratili koliko vas, na primer, vaša grejalica košta ili koliko energije troši određena soba. Utičnica, za koju treba da izdvojite 39,99 dolara, štiti dom bolje od mehaničkog tajmera, i sa Away režimom, vaša svetla će se uključivati i isključivati nasumično kako bi zbunila potencijalne uljeze i ostavljala utisak kao da je neko kod kuće.

Ecobee4 pametni termostat

Pametni uređaji imaju za cilj da nam uštede i vreme i novac. Tako je i sa Ecobee4 pametnim termostatom koji osim što meri temperaturu, zna i da li ima nekoga u prostoriji. Senzori signaliziraju Ecobee4 termostatu da se automatski prebaci u odgovarajući režim rada kada ste kod kuće ili u režim za uštedu kada niste. Termostat radi kako sa iOS operativnim sistemom, tako i sa Android-om, te se odgovarajuća mobilna aplikacija može skinuti sa App Store-a i Google Play-a.

PCPress.rs Image

Ono što je interesantno jeste to da se Ecobee4 može kontrolisati glasom, s obzirom na to da ima integrisanog virtuelnog asistenta Alexu. Na taj način možete da zamolite svoj Ecobee4 termostat da vam pusti muziku, pročita vesti, našteluje tajmer, podesi temperaturu i još mnogo toga. Tip Wi-Fi konekcije koji podržava je ieee 802.11 b/g/n na 2,4 GHz, a možete ga pronaći za 249 dolara.

Rachio pametna prskalica za travnjak (druga generacija)

Uređaj koji je pobrao najviše najboljih komentara na Amazon-ovom sajtu je Wi-Fi prskalica Rachio druge generacije. Pomoću aplikacije Rachio možete da brinete o svom travnjaku preko mobilnog telefona, tableta ili laptopa, koristeći povezani kućni sistem ili odredite zone direktno sa samog kontrolera. Možete da postavljate sopstvene rasporede ili ulazne podatke, kao što su vrsta biljke i izloženost suncu kako biste prepustili Rachio-u da automatski zaliva travnjak preciznom količinom vode. Takođe, Rachio Weather Intelligence koristi sveobuhvatne vremenske podatke za automatsko prilagođavanje rasporeda navodnjavanja na osnovu najnovijih lokalnih prognoza.

Pročitajte i:  Komentar: Previše pametna kuća

PCPress.rs Image

Na kraju, svakome ko ima baštu ili sadnice dobro bi došla jedna ovakva prskalica jer s njom možete da smanjite račun za vodu do 50 odsto i da u isto vreme vrt ostane zelen. Radi sa platformama kao što su Amazon Alexa i Google Home, a može da bude vaš za 161,88 dolara.

PCPress.rs Image

Keen Home Smart Vent

Ovaj pametni ventilacioni sistem omogućava vam da kontrolišete temperaturu u svakoj sobi zasebno u kući. Mnoge kuće imaju makar dve sobe u kojima je ili previše vruće ili previše hladno, a neke se ne koriste danima ili mesecima. Taj problem rešava Keen, pametni ventilacioni sistem koji kontroliše protok vazduha u kući, menjajući temperaturu u sobama koje se stalno koriste ili smanjivanjem hlađenja u onima koje se ne koriste.

PCPress.rs ImageKeen Home ventilacioni sistem radi s postojećim centralnim ventilacionim sistemom i nije mu potreban pametan termostat, ali je kompatibilan s njima. Instalira se na postojeći otvor umesto regularnog uređaja. Protok vazduha kroz Keen pametni ventilacioni sistem može se regulisati pomoću aplikacije na iOS ili Android uređaju, a košta od 109,99 do 139,98 dolara. Na taj način, smanjenjem protoka vazduha u određenom uređaju, vazduh se usmerava na druge otvore u kući i tako se stvara balans. Uz aplikaciju možete podešavati raspored na osnovu vremena kada su prostorije zauzete ili odabrati automatsku ventilaciju.

Pročitajte i:  Denon dodaje Siri svojim pametnim zvučnicima 

Philips Hue pametne sijalice

Philips Hue White pametna sijalica takođe radi sa Amazon Alexa virtuelnim asistentom, što znači da možete glasom da zadate komandu da se priguše svetla u prostoriji. Ova pametna sijalica može da učini da izgleda kao da ste kod kuće kada zapravo niste, koristeći funkciju pravljenja rasporeda u aplikaciji Philips Hue. Postavite pametne sijalice da se uključe u unapred podešeno vreme, tako da svetla budu uključena kada stignete kući.

PCPress.rs Image

Možete čak podesiti da sobe budu osvetljene u različito vreme. I naravno, možete odabrati opciju da se pametna svetla postepeno isključuju tokom noći, tako da nikad ne morate da brinete da li ste ostavili svetla uključena. Takođe, postoji mogućnost povezivanja pametne sijalice direktno sa drugim IoT uređajima, kao što su Amazon Echo Plus, Nest ili SmartThings sistemi, a košta 14,94 dolara.

Ovaj tekst je deo specijala posvećenog Smart Home / Digitalnom domu, objavljenog u časopisu PC#259. Specijal možete čitati potpuno besplatno u PC Press digitalnoj čitaonici.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,