ERP 2024

Dvoboj svetlosnim mačevima postao zvanični sport

Džedaji i sitovi su se ujedinili u slavlju jer su dobili svoj Star Wars sport. To je ozvaničila francuska Mačevalačka federacija koja je priznala dvoboje svetlosnim mačevima kao sportsku disciplinu.

Star Wars svetlosni mač Darth Vader

Francuska ima dugu tradiciju mačevanja, pa je zato odluka o borbama svetlosnim mačevima utoliko značajnija. Mačevalačka federacija priznaje tri kategorije: floret, mač i sablja, a sada je tu i dvoboj svetlosnim mačevima (ili ako ćemo da budemo čistunci – svetlosne sablje, tj. lightsaber).

Ustanovljena su i pravila borbe kako bi svi koji poseduju Silu znali šta je dozvoljeno. Treba naglasiti da je upotreba Sile apsolutno zabranjena, naročito davljenje, manipulacija umom i predmetima za bacanje.

Darth Vader light saber

Dvoboj svetlosnim mačevima ima zvanična pravila

Runde traju tri minuta, a prvi borac koji postigne 15 pobeda je pobednik. Koriste se svetlosni mačevi, tačnije LED osvetljene polikarbonatne replike. I dok neki poseduju jednostavnije modele, dozvoljeno je boriti se i sa mačevima koji proizvode specifičan zvuk prilikom borbe.

Glavna razlka između ovog i klasičnog mačevanja je to što se od takmičara zahteva da zamahuju mačevima iza sebe pre nego što udare protivnika. Federacija je ozbiljno shvatila dvoboj svetlosnim mačevima, tako da se klubovi već opremljuju novo opremom, dok se ubrzano obučavaju budući instruktori. Federacija je i objasnila otkud ova pomalo čudna odluka, koju svakako pozdravljamo.

“Mladi se ne bave sportom i jedino vežbaju svoje palčeve dok igraju igre. Postalo je sve teže ubediti ih da se bave sportom umesto da sede u fotelji. Zato smo kreirali vezu između nove discipline i modernih tehnologija. Na ovaj način će im učestovanje u sportu doći prirodno.”

Star Wars filmovi su ostavili veliki trag ne samo na fanove  naučne fantastike, već i na naučna dostignuća. Ratovi zvezda su mnogo više od filmova pa su tako određe Star Wars tehnologije postale stvarnost.

Izvor: CBR

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,