PC Press Studio

Džepno skladištenje podataka

Hard‑diskovi u 2,5‑inčnom formatu veoma su praktični kako unutar kućišta, tako i van njega. Ako ih nosite umesto flash diska, imaćete mnogo više gigabajta u džepu. Ostaje problem povezivanja na PC, a tu na scenu stupa LC‑Power sa svojim sjajnim eksternim kućištima sa USB 3.0 i 3.1 interfejsom. Isprobali smo LC‑25U3‑Becrux‑C1 i LC‑225U3‑RAID.

PCPress.rs ImageKrenućemo od elegantnijeg i suptilnijeg modela LC‑25U3‑Becrux‑C1, koji je osmišljen kao idealno prenosivo kućište za 2,5‑inčne uređaje. Dizajn i izrada praktično su perfektni. Veoma tanko kućište tek je nešto većih dimenzija od samog hard‑diska, odnosno SSD‑a koji treba da se stavi u njega, pa lako staje u džep farmerki, jakne ili nekog drugog komada odeće, poput malo većeg telefona. Lepo dizajnirano i praktično eksterno kućište izrađeno je od plastike i metala. Po dimenzijama spada u najtanja eksterna kućišta za 2,5‑inčne uređaje s kojim smo se do sada susreli. Sistem montaže hard‑diska izrazito je jednostavan i bez čitanja uputstva ugradićete ga vrlo lako za nekoliko minuta. Pohvalićemo činjenicu da je LC‑Power isporučio i minijaturni šrafciger kako biste sve obavili ukoliko pri sebi nemate svoj alat. Iako je ovo veoma tanko kućište, podržani su diskovi koji imaju debljinu 7 i 9,5 mm.

Na spoljnom delu kućišta vidljiv je USB 3.1 Gen 2 Type‑C konektor, a odgovarajući kabl isporučuje se uz uređaj. Za razliku od prethodnih kućišta koje smo testirali, dužina kabla je poveća, pa kućište PC‑ja ne mora da bude baš pod rukom. Upotreba USB 3.1 Gen 2 interfejsa znači da je ugrađeni  Western Digital Black 500 GB, koji smo koristili kao test HDD, radio punim brzinama kako pri upisu, tako i pri čitanju podataka. Ovo olakšava prenos velike količine podataka, posebno sa hard‑diskova, jer je USB 2.0 ograničen na 25‑30 MB/s prilikom prenosa podataka u oba smera. To znači da biste za 500 GB podataka čekali oko pet sati u idealnom scenariju koji se, naravno, nikada ne bi desio. S druge strane, situacija je višestruko bolja sa USB 3.1 Gen 2 gde maksimalna brzina zavisi od samog diska i nema uskog grla koje stvara stariji USB interfejs. Čak i ukoliko koristite SSD, male su šanse da će se na eksternom kućištu stvarati usporenje, već će ograničenje biti maksimalna brzina SSD‑a. Posebno, jer se LC‑Power odlučio za odlični ASMedia ASM235CM kontroler koji svoj posao obavlja odlično.

LC‑Power LC‑225U3‑RAID, kako mu i samo ime kaže, kreiran je za RAID i podržava dva diska. Ovo je veoma zanimljiv koncept, ali prvo ćemo se osvrnuti na aspekt dizajna. Pre svega, reč je o daleko većem kućištu koje je po svojim dimenzijama negde na pola puta između manjih 2,5‑inčnih i većih 3,5‑inčnih eksternih kućišta. Dakle, i dalje može da se okarakteriše kao „džepno“, ali je na samoj granici. Izrada je poslovično dobra, a LC‑Power je izdašan s korišćenjem aluminijuma, tako da njihova kućišta odaju utisak visokog kvaliteta. Sistem montaže uređaja ekstremno je jednostavan i kao i kod prethodno opisanog modela, obavlja se u svega par poteza. Naravno, ovaj model radi i s jednim diskom, ali je prevashodno dizajniran da se u njega smeste dva kako bi se dobio RAID režim. Kućište podržava RAID0 i RAID1 režime i oni se podešavaju preko džampera koji su jasno obeleženi na zadnjoj strani. Tu je RESET prekidač, kao i dopunski USB 2.0 Type‑C konektor za potrebe dodatnog napajanja.

Umesto USB 3.1 kontrolera i interfejsa ovaj model koristi USB 3.0, što je za današnje vreme neobično. Ipak, imajući u vidu da i USB 3.0 (5 Gbps) u praksi podržava brzine od oko 500 MB/s zaista nema razloga za brigu od stvaranja uskog grla. Pomenućemo da su podržani hard‑diskovi do 9,5 mm i kapaciteta do 3 TB. Na polju dodatne opreme LC‑Power nije ostao nedorečen, pa se dobija potreban alat za montažu, ali i postolje za vertikalni položaj koje ima smisla u ovom slučaju. Velike su šanse da će vam LC‑225U3‑RAID biti stacionaran i da ćete ga ređe nositi nego klasična eksterna kućišta.

Oba LC‑Power modela su nam se dopala. Ona spajaju visok stepen funkcionalnosti sa odličnim dizajnom i još boljim kvalitetom izrade. Ipak, LC‑225U3‑RAID je naš favorit, jer uvodi i nesvakidašnju RAID funkcionalnost po ne tako velikom povećanju dimenzija. Za koji god model da se odlučite nećete pogrešiti, jer svaki ima svoju ciljnu grupu među potencijalnim korisnicima.

PCPress.rs Image

www.mid9.rs

(Objavljeno u PC#251)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,