Top50 Glas publike

Nemačka podržava zabranu Facebook kriptovalute Libra

Dan nakon što se pojavila vest da francuski ministar finansija Bruno Le Maire želi da zabrani Facebook-u pokretanje kriptovalute Libra unutar Evropske unije, inicijativu je podržala i nemačka vlada. Virtualna valuta mogla bi da potkopa „monetarni suverenitet“ država u EU bloku, i da predstavlja rizik za potrošače kao i da podriva finansijsku stabilnost u Evropi, izjavili su francuski ministar finansija Bruno le Maire i njegov nemački kolega Olaf Scholz. Dvojica ministara kritike su objavili u zajedničkoj izjavi na sastanku ministara finansija Evrozone u Helsinkiju, u petak, 13. septembra, piše DW.

PCPress.rs Image

U zajedničkom saopštenju stoji da „ni jedan privatni entitet ne može da prisvoji monetarnu vlast koja je inherentna suverenim nacijama“, prenosi Reuters. Drugim rečima, Francuska i Nemačka vide Facebook-ovu najavu lansiranja kriptovalute Libra kao stvaranje monetarnog sistema i valute koji bi bili nezavisni od regulatornih organa i država, a koristili bi se kao sredstvo plaćanja. Tu ove zemlje povlače granicu i smatraju da bi pravo izdavanja novca trebalo da imaju samo države i njihove centralne banke.

Pročitajte i:  Tesla na udaru kritika u Nemačkoj

Vlasti su skeptične prema uvođenju Libre jer ih Facebook nije dovoljno uverio u to da se ozbiljno pozabavio analizom rizika koje takav projekt nosi, stoji u izjavi. Kad je reč o poboljšanju efikasnosti sistema međunarodnih plaćanja, Francuska i Nemačka takođe podupiru stvaranje evropske javne kriptovalute, koju je osmislila Evropska centralna banka (ECB), ali se pre svega zalažu i za zaštitu građana i njihove finansijske stabilnosti. Cilj je učiniti pretežno neregulisane valute poput Libre suvišnim.

PCPress.rs Image

Članovi ECB nazvali su Facebook-ove planove za lansiranjem sopstvene kriptovalute „alarmom za buđenje“. „Moramo da ubrzamo svoje planove vezane za digitalnu valutu centralne banke“, izjavio je član odbora ECB Benoit Coeure na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

Da podsetimo, na najavu pokretanja Libre vrlo su brzo reagovali iz američkog Kongresa, potom su se javili i poverenici za privatnost podataka iz celog sveta, da bi najoštrije reakcije došle iz EU. U međuvremenu je Facebook pokrenuo proces dobijanja dozvole za lansiranje Libre u Švajcarskoj, gde bi trebalo da bude sedište organizacije koja će upravljati ovom valutom i sistemom za plaćanja Calibra.

Pročitajte i:  Meta preti da će ukinuti sadržaj američkih vesti

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,