Električni zavoj za ubrzano zarastanje rana

Naučnici su već neko vreme upoznati sa činjenicom da električna energija ubrzava zarastanje površinskih rana, ali su izvori energije pacijente do sada obično držali u blizinu uređaja za elektroterapiju. To bi uskoro moglo da se promeni, pa bi elektroterapija u budućnosti mogla da postane jednostavna kao i tradicionalno korišćenje zavoja.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o tome da je tim naučnika iz Amerike i Kine kreirao električne zavoje koji se samostalno napajaju, i koji su jednostavni za nošenje podjednako kao i obični. Zavoji u svom sklopu imaju sićušne elektrode koje se napajaju preko nanogeneratora, a koje aktiviraju pokreti tela. Naučnici su primetili da električni puls koji se formira na ovaj način ubrzava zarastanje rana, a tako što stimuliše aktivnost ćelija, te proizvodi dodatne biohemijske materije koje su takođe zaslužne za ubrzavanje procesa ozdravljenja.

PCPress.rs Image

Zavoji su testirani u laboratorijskim uslovima, te se došlo do dramatičnih rezultata – rane kojima je u okviru tradicionalnih načina tretiranja bilo potrebno dve nedelje da zarastu bi uz pomoć električnih zavoja zarastale za samo tri dana. Kreatori obećavaju da novi zavoji neće koštati mnogo više od tradicionalnih, budući da proces proizvodnje nije skup.

Pročitajte i:  Uspon telemedicine

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: ,