Elektronska uprava donosi višemilionske uštede u budžetu

Država bi prelaskom na elektronsko poslovanje samo na troškovima papira i štampe uštedela nekoliko miliona evra, rečeno je na konferenciji posvećenoj informacionom sistemu Srbije “IS DOS 2015”.

euprava(1)Konferencija koja je u četvrtak otvorena u Beogradu tradicionalno je okupila više od 200 najeminentnijih stručnjaka – predstavnika ministarstva i lokalne samouprave, menadžera i zaposlenih u kompanijama koje se bave razvojem i implementacijom sistema eUprave, saopštila je Direkcija za elektronsku upravu Ministarstva državne uprave.

Jedan od zaključaka prvog dana skupa odnosio se upravo na potencijalne višemilionske uštede u budžetu Srbije kroz upotrebu državnih eServisa. Kroz transparentniji rad državnih organa značajno bi bila smanjena korupcija za koju se procenjuje da na godišnjem nivou izbije iz državne kase između pola milijarde i milijardu evra.

Dvodnevnu konferenciju “IS DOS 2015” svečano su otvorili državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak i pomoćnik ministra u Ministarstvu za trgovinu i telekomunikacije Sava Savić.

– Po prvi put smo na tragu prave interoperabilnosti, odnosno situacije u kojoj državni organi razmenjuju podatke između sebe. Kroz saradnju sa PIO fondom otvorili smo sasvim novo poglavlje – potpuno ukidanje M4 obrasca koji će građanima, ali i privrednom sektoru doneti brojne uštede u finansijama i vremenu – rekao je direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović.

Pročitajte i:  Komentar: Digitalizacija kao podrška održivom razvoju

Stojanović je rekao da ukoliko bi jedan građanin tokom godinu dana sve svoje poslove prema državi umesto pred šalterima obavljao putem portala eUprava uštedeo bi oko 200 EUR. S druge strane, kada taj isti građanin usluge od države potražuje putem ovog portala uštede za državu su višemilionske, dodao je on.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari:

Tagovi: ,