Elon Musk je počeo da prodaje akcije Tesle

Generalni direktor Tesle prodaje milijarde vredne akcije kako bi platio porez.

PCPress.rs Image

Elon Musk je započeo kaskadnu prodaju svog ličnog Teslinog vlasništva nakon što je nedavno pitao svoje pratioce na Twitter-u da li treba da proda 10% svog udela u kompaniji da bi platio porez.

Prema izveštajima regulativne Komisije, izvršni direktor je do sada ove nedelje prodao Tesline akcije u vrednosti od najmanje 5 milijardi dolara.

Zahtevi za prodaju akcija će verovatno i dalje stizati, jer je nekoliko miliona prodatih akcija je daleko manje od vrednosti od 10% akcjia koju Musk ima u njegovoj kompaniji. Musk prodaje ove akcije nakon što se suočio sa pojačanim nadzorom nad svojim bogatstvom, posebno od strane izabranih zvaničnika. Najbogatiji čovek na svetu kritikovan je zbog neplaćanja poreza na dohodak, jer zapravo ne prima platu od Tesle i umesto toga dobija nadoknadu u vidu nagrada.

Musk ima lukavu strategiju

Elon Musk ne mora da plaća porez na tu nadoknadu sve dok ne zatraži i ne proda te nagrađene akcije, ovo je nešto što nije uradio nekoliko godina. Umesto toga, Musk pozajmljuje mnogo novca koristeći svoje vlasništvo kao depozit.

Pročitajte i:  Tesla navodno odustaje od jeftine verzije EV

Jedan zvaničnik, Ron Wyden predložio je „porez na prihod milijardera“ kojim bi se ova povećanja bogatstva oporezovala kao prihod, uprkos tome što su „nerealizovani dobici“. Ovaj pritisak je podstakao Musk-a da postavi anketu na Twitter-u o tome da li treba da proda 10% svojih Teslinih akcija da bi platio porez. Odgovor je bio „DA“.

Kada je Wyden citirao Musk-ovu anketu u kojoj je rekao da „da najbogatiji čovek na svetu uopšte plaća porez ne bi trebalo da zavisi od rezultata Twitter ankete“, Musk je odgovorio u svom stilu.

Rasprodaja akcija je u toku

Prva dva zahteva koja su se pojavila u sistemu SEC-a bili su u vezi sa Musk-ovim prethodno najavljenim planom da iskoristi određene opcije na akcije koje su mu dodeljene 2012. godine, o čemu je govorio na ovogodišnjoj Code 2021 konferenciji.

Musk je na konferenciji rekao da ima „veliki blok opcija“ koje će iskoristiti i prodati u četvrtom kvartalu 2021.godine. Prva dva zahteva potvrdili su da je Musk već planirao da iskoristi oko dva miliona opcija koje su mu doveljnje 2012. godine. i da je prodao oko polovine tih akcija do trenutka kada je govorio na konferenciji.

Pročitajte i:  Tesla i otključavanje veće autonomije  

Međutim SEC je objavila mnogo veći broj podnesaka koji pokazuju da je Musk ove nedelje prodao milione akcija više osim prodaje koju je zakazao još u septembru. Čini se da je izvršni direktor sada usred rasprodaje miliona akcija Tesle.

Iako će morati da plati više od 50% te vrednosti u vidu poreza, on će i dalje imati milijarde dolara svežeg novca kada se prodaja završi. Za čoveka koji se izjasnio da je siromašan u gotovini, to znači da će se Musk uskoro naći u retkoj poziciji da bude izuzetno bogat ne samo na papiru, već i u veoma opipljivom smislu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,