Musk na Twitteru određuje budućnost Teslinih akcija

Elon Musk je zatražio od svojih 62,5 miliona pratilaca na Twitter-u da odrede budućnost njegovog dela vlasništva u Tesli.

PCPress.rs Image

Ankete na Twitter-u su, međutim, neformalne, a Musk je ranije rekao da će verovatno prodati „veliki blok“ svojih opcija u četvrtom kvartalu. Na nastupu na Code Conference u septembru, Musk je rekao kada mu isteku opcije akcija u Tesli, njegova marginalna poreska stopa će biti preko 50% i da planira da ih proda uskoro.

„Imam gomilu opcija koje ističu početkom sledeće godine, tako da ogroman blok opcija će se prodati u četvrtom kvartalu. To moram da uradim ili će isteći“, rekao je Musk na konferenciji.

Ostali sadašnji i bivši članovi odbora Tesle, uključujući Robyn Denholm, Kimbal-a Musk-a, Ira Ehrenpreis-a i Antonio-a Gracias-a, takođe su prodali stotine miliona dolara vrednih svojih Teslinih akcija od 28. oktobra, dok su akcije kompanije porasle.

Akcije su skočile zahvaljujući kompaniji Hertz

Akcije su porasle nakon rekordnog trećeg kvartala za Teslu i najave kompanije za iznajmljivanje automobila Hertz da naručuje 100.000 Teslinih vozila za svoj vozni park. Musk je čekao nedelju dana nakon što je Hertz objavio svoje saopštenje. Onda se oglasio da razjasni da Tesla još uvek nije potpisala ugovor sa kompanijom za iznajmljivanje automobila. Pre nego što je dao tu izjavu, na Twitter-u je ismevao investitore koji su bili kratki deonica Tesle, pišući: „Tesla Hertz shorts“.

Pročitajte i:  X planira da zaposli 100 moderatora sadržaja

Od objave Hertz-a, Tesline akcije su porasle za oko 34 odsto, kao i neto vrednost Elon-a Musk-a.

Prema rečima direktora InsiderScore-a istraživanja Bena Silvermana, Tesla je krajem oktobra imao nešto više od milijardu akcija. Ako bi Musk iskoristio svoje opcije danas, broj otvorenih akcija bi se povećao za nešto više od 2%, izračunao je InsiderScore. Silverman predviđa da će efekat na akcionare biti minimalan, delom zato što prodaja neće biti iznenađenje.

Anketa na Twitter-u

Musk će verovatno nastaviti da govori o tome šta radi koristeći opcije jer su blizu isteka, prodajući akcije zbog ogromnog računa za porez i zbog likvidnosti Teslinih akcija“, rekao je Silverman.

Sugerišući da je zapravo odgovarao na kritike da je izbegao da plati pravičan deo poreza, umesto da jednostavno upravlja svojim opcijama, izvršni direktor Tesle je u subotu zatražio od korisnika da odluče da li treba da drži ili proda 10% svojih akcija.

PCPress.rs Image

„U poslednje vreme mnogo se pravi od nerealizovanih dobitaka koji su sredstvo za izbegavanje poreza, pa predlažem da prodam 10% mojih Teslinih akcija. Da li podržavate ovo?” rekao je Musk i takođe dodao funkciju ankete, tako da korisnici mogu da glasaju „da“ ili „ne“.

Pročitajte i:  X potvrdio da je zabranio sve pretrage vezane za Taylor Swift, kako bi joj zaštitili bezbednost

Elon Musk nema platu ali ima zalihe

„Ja ću se pridržavati rezultata ove ankete, kako god da ide“, dodao je Musk. Nije odmah bilo jasno šta bi ta predložena prodaja predstavljala. Prošlog decembra, Musk je posedovao oko 22,4% akcija kompanije. Milijarderi mogu imati koristi od strategija izbegavanja poreza koje se ne nude ljudima čije zarade potiču od konvencionalnih prihoda. Ekstremno bogatstvo se često uglavnom zasniva na rastućoj vrednosti akcija i nekretnina koje se ne smatraju oporezivim osim ako se ta imovina ne proda.

Istraživački sajt za vesti ProPublica, izvestio je o Musk-ovom poreskom računu kao deo opsežne analize finansija milijardera. Sajt je otkrio da je Musk-ov račun za porez na dohodak bio nula u 2018.godini. Musk je kasnije uzvratio, rekavši da je izveštavanje bilo “škakljivo” i “obmanjujuće”. Dodao je da je taj broj tako nizak jer ne prima platu, pa je njegova novčana naknada blizu nule.

„Imajte na umu da nigde ne uzimam gotovinsku platu ili bonus. Imam samo zalihe, tako da je jedini način da lično platim poreze da prodam zalihe“, rekao je Musk.

Od svog značajnog vlasništva, Musk ima opcije za 22.862.050 akcija po ceni od 6,24 dolara koje ističu 13. avgusta 2022. Ove opcije su mu dodeljene 2012. godine.

Pročitajte i:  X planira „štab“ za moderiranje sadržaja u Ostinu 

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

One thought on “Musk na Twitteru određuje budućnost Teslinih akcija

  • 15. 11. 2021. at 15:34
    Permalink

    Još da neko objsani šta su “opcije”…

Comments are closed.