Elon Musk predstavio prototip rakete za put na Mars

SpaceX je tokom 2018. godine izveo preko 20 lansiranja, te za budućnost najavio još veće i ozbiljnije planove. Naime, izvršni direktor kompanije Elon Musk podelio je fotografiju prototipa letelice “Starship” koja je još uvek u izgradnji.

PCPress.rs Image

To je novo ime za ogromnu raketu koja je prethodno bila poznata kao „BFR“, koja bi putnike trebalo da ponese na put u kosmos, oko Meseca, i sve do Marsa. Fotografije donekle ilustruju dimenzije nove rakete, koja će, kako tvrde iz kompanije, biti veća od letelice „Saturn V“ koja je bila zadužena za transport Apollo astronauta. Tako samo „nos“ rakete ima nekoliko spratova, pa kamioni parkirani u blizini rakete izgledaju kao igračke.

Musk je u svom tvitu naveo i to da bi sa testiranjem rakete trebalo da se počne već 2019 u okviru takozvanih „vertikalnih letova“, gde se raketa lansira u kosmos, da bi se brzo nakon toga ponovo spustila na Zemlju. Tokom test letova će se, kako tvrdi Musk, tri motora sledeće “Raptor” generacije, koji će, kako se veruje, omogućiti da raketa bezbedno poleti, te da se bezbedno spusti natrag.

Pročitajte i:  Grok će uskoro biti dostupan premium korisnicima X-a

Izvor: CNET

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,