Elon Musk savetuje preduzetnike da uđu u posao sa litijumom

 

Na Tesla Q1 konferencijskom pozivu, koji je održan u sredu, CEO Tesle, Elon Musk pozvao je preduzetnike da se preorijentišu na posao sa litijumom. On je naveo da su margine zarade na litijumu veoma velike, a da je istovremeno potrebno što više litijuma, kako bi se pospešila proizvodnja električnih vozila.

litijum

Razlog za ovaj poziv je što je litijum najkritičniji element u procesu proizvodnje električnih vozila i on trenutno predstavlja usko grlo u njihovoj proizvodnji. Pri tome, ovo nije redak element, jer se nalazi u velikim količinama širom sveta, ali je njegovo rafiniranje dugotrajno, ima veliki broj koraka i zahteva mnogo industrijske opreme (a dodali bismo i veoma prljavo).

Trenutno se najveći rudnici litijuma nalaze u Čileu i Australiji, a skoro kompletna njegova proizvodnja obavlja se u Kini. Inače, cena litijuma je postigla veoma visok nivo, pa Musk razmišlja i da Tesla sama uđe u proces kopanja i proizvodnje litijuma, kako bi smanjila troškove. Uostalom, još 2020. godine, Tesla je obezbedila prava za nalazišta litijuma u Nevadi, a tokom prošle godine podnela je patentne zahteve za sopstvenu tehnologiju proizvodnje ovog elementa.

Pročitajte i:  Tesla će potrošiti 500 miliona dolara na mrežu punjača

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,