Elon Musk: Tesla više ne prihvata bitkoine zbog ekoloških razloga

Kompanija Tesla je obustavila prihvatanje bitkoina za kupovinu električnih automobila jer su zabrinuti zbog sve većeg korišćenja fosilnih goriva za rudarenje kripto valuta.

Tesla i bitkoin

Ipak protiv bitcoin-a?

U svom jučerašnjem tvitu, Elon Musk, direktor Tesle, izjavio je da, iako misli da su kriptovalute dobra ideja, brine zbog korišćenja električne energije u rudarenju bitkoina, koja se mahom dobija iz uglja. Dodao je još i da Tesla neće prodati svoje bitkoine nego će ih koristiti za transakcije čim rudarenje pređe na održiviju energiju.

Rudarenje bitkoina je dovelo do velikog povećanja potrošnje struje u poslednjih nekoliko godina. Prema Kembridžskom indeksu za potrošnju struje bitkoina, za rudarenje te kripto valute je potrošeno više elektične energije nego što se potroši za celu Argentinu u toku jedne godine. Kineska provincija Unutrašnja Mongolija je otrkila da planira da zaustavi svo rudarenje kripto valuta kako bi smanjila opterećenje na ionako prenapregnutu električnu mrežu.

Međutim, i posle otkrivanja jasnih štetnosti rudarenja za planetu, lideri tehnoloških kompanija, poput Muska i direktora Twitter-a, Džeka Dorsija, nastavili su da hvale kripto valute kao održive za planetu. Zbog toga je čudno što sada, mesec dana kasnije, Musk želi da spasi planetu neželjenih efekata rudarenja. Tesla je već kupila bitkoine u vrednosti od milijardu i po dolara i razmišlja još da uloži u kripto valute.

Pročitajte i:  Električni automobili prelaze 600 milja

Kako je pre par dana vrednost Muskovog omiljenog novčića, Dodgecoin, naglo pala posle njegovog gostovanja na televiziji, sve je očiglednije da je sistem tržišta kripto valuta takav da kada Musk kaže skači on skoči i obrnuto.

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,