Endava: Manje saveta i više pitanja osnova su dobrog liderstva

Danas je opštepoznato da menadžeri i lideri treba da pruže podršku u razvoju karijere ljudima u svom timu. Ali kako? Prema rečima Jelene Dešić, Agile Project menadžera i Career Coach-a u kompaniji Endava, suština je promena ponašanja i starih navika. Njen predlog je postavljanje malo više pitanja, a malo manje davanja saveta i preporuka o tome šta treba da se uradi. Upravo na ovome počiva karijerni koučing, osnovna veština svakog dobrog lidera.

PCPress.rs Image
Jelena Dešić, Agile Project menadžer i Career Coach, Endava

Stvaranje kulture koučinga predstavlja jedan od načina na koji Endava podržava svoje zaposlene u njihovom ličnom i profesionalnom razvoju. Tokom projekta, oni se susreću s različitim izazovima, a kako bi ih uspešno savladali, potrebna im je posvećena osoba koja će ih podržati na tom putu. Uloga Career Coach-a je da im pomogne da shvate gde se trenutno nalaze, u kom smeru žele da se razvijaju i kako da do svog cilja dođu na jedinstven način. Krajem marta, Endava je na regionalnom nivou organizovala interni događaj posvećen deljenju znanja o Career Coaching-u, gde je Jelena predstavila sedam pitanja koja su osnova njenog koučing pristupa.

Pitanje za početak: „O čemu razmišljaš?”

Ovo je zapravo najbolji način da započnete razgovor – pitanje poziva ljude da se otvore i podele ono što im je najvažnije. Kada postavite ovo pitanje, pažljivo slušajte šta vaš sagovornik ima da vam kaže, pokažite im poverenje i dajete im autonomiju da sami naprave izbor.

AWE (And what else) pitanje: „I šta još?”

Ovim pitanjem najbrže i najjednostavnije otvarate vrata za nove mogućnosti. Da biste se uverili u snagu ovog pitanja, ispratite nekoliko sledećih koraka:

  • Pitajte još jednom, a najmanje tri puta ovo pitanje.
  • Obratite pažnju na svoju neverbalnu komunikaciju, potrebno je da pokažete sagovorniku da pažljivo slušate.
  • Prepoznajte uspeh – kada vam sagovornik kaže „ne postoji ništa drugo”, to je zapravo odgovor koji tražite i znak da ste došli do kraja svoje „istrage”.

Fokus pitanje: „Šta je ovde pravi izazov za tebe?”

Fokus pitanje će pomoći da saznate kako da prestanete da ulažete vreme i trud na rešavanje pogrešnog problema. Konstrukcija „za tebe” upućuje pitanje ka osobi kojoj se obraćate, što će otkloniti neke od dobro uvežbanih, ali neefikasnih obrazaca koji se pojavljuju između vas i osoba s kojima razgovarate, a ukazaće vam na stvar koja je pravi izazov za vašeg sagovornika.

Temeljno pitanje: „Šta želiš (da postigneš)?”

Kada nekome postavite takozvano temeljno pitanje, zastanite i samo slušajte. Moguće je da je osobi s kojom razgovarate potrebno malo vremena da formuliše odgovor u svojoj glavi pre nego što ga izgovori ili je možda onaj tip koji obično krene da odgovara a da i ne zna šta će reći. U oba slučaja, osoba razmišlja i pokušava da nađe odgovor na postavljeno pitanje. Budite strpljivi i posmatrajte kako se stvari odvijaju.

Takozvano lenjo pitanje: „Kako mogu da pomognem?”

Obratite pažnju da je jedna stvar biti od pomoći, a potpuno druga biti „uslužan”, kao što je, recimo, slučaj s preuzimanjem tuđeg posla. Često se dešava da uradimo ovo drugo. I šta se tada dešava? Ovakav pristup doprinosi da budete iscrpljeni, frustrirani i nemotivisani, a cenu plaćaju vaše kolege i organizacija.

Razmislite o tome da moć pitanja „Kako mogu da pomognem?” ima dvostruko značenje:

  • Prvo, namećete svom kolegi da uputi direktan i jasan zahtev. To bi mu moglo biti od koristi, jer možda nije sasvim siguran zašto je započeo ovaj razgovor s vama.
  • Drugo, i možda još vrednije, sprečava vas da pomislite da znate šta je najbolje rešenje i da krenete u akciju. To je klasično ponašanje spasioca.

Strateško pitanje: „Ako na ovo odgovoriš sa ‘da’, čemu kažeš ‘ne’?”

Da li ste ikada čuli ili izgovorili frazu: „Nikad nisam rekao da ću to učiniti”? Često se polovično slažemo s nečim ili postoji potpuni nesporazum oko dogovorenog. Zato je važno da pitamo: „Na šta tačno kažete ‘da’”, jer na taj način tražimo posvećenost. S druge strane, postavljanjem pitanja: „Na šta tačno kažete ‘ne’”, određujete granice i formu daljih postupaka.

Pitanje iz kojeg učimo: „Šta je bilo najkorisnije za tebe?”

Vaš posao kao menadžera i lidera je da pomognete u stvaranju prostora za učenje za svoje ljude, zato je ovo pitanje na vrhu liste. Dodavanjem „za tebe” ovo pitanje postaje lično. Slušajte pažljivo odgovor koji dobijete, jer je koristan ne samo za vašeg koučija već i za vas – daće vam smernice za dalje i uveriti vas da doprinosite čak i kada ne dajete savete, već postavljate pitanja.

PCPress.rs Image

Za kraj predlažemo da razmislite kako da ova pitanja iskoristite u svojoj svakodnevnoj komunikaciji. Prema rečima Jelene Dešić iz Endave, svaki početak je težak i doneće vam izazove, ali ključ uspeha leži u vežbanju. Mi bismo počeli sa onim: „O čemu razmišljate?”

Korisna adresa: careers.endava.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: