Linksys LAPAC1300CE: Da i komšija ima dobar Wi-Fi signal

Kvalitetna pokrivenost bežičnom mrežom u nekim situacijama podjednako je bitna spolja kao i unutra. Bilo da se radi o parkovima, parkinzima, restoranima sa spoljnim stolovima ili velikim skladištima, ponekad je veoma bitno obezbediti infrastrukturu koja će omogućiti dobar signal na velikim površinama. Predstavljamo vam Linksys opremu namenjenu upravo u tu svrhu.

PCPress.rs Image

Kao i model koji smo imali prilike da testiramo pre mesec dana, Linksys LAPAC1300CE ima istu ulogu, a razlikuje se samo po jednom slovu E na kraju oznake modela, ali i osnovnoj nameni. Za razliku od 1300C, model 1300CE je namenjen kreiranju spoljne Wi-Fi mreže uz minimalnu instalaciju.

Budući da pripadaju istoj seriji, Linksys je zamislio LAPAC modele kao opremu kojom obezbeđujete kvalitetnu mrežu, spolja i unutra. Model 1300CE ima kućište koje je pravljeno da izdrži sve vremenske uslove i nepogode i poseduje IP67 sertifikaciju, a kao i 1300C, napajanje se može obezbediti samo preko jednog PoE LAN kabla. Ovo je posebno bitno kod spoljne opreme, jer ne zahteva dodatne strujne instalacije, što posebno može biti problematično kada dodajete opremu na objekte koji nisu to u startu predvideli.

Pročitajte i:  Jednostavan, pouzdan i cenovno pristupačan video-nadzor

PCPress.rs Image

Obezbeđivanje Wi-Fi mreže na lokaciji na kojoj to nije bilo predviđeno od samog starta može biti ozbiljan problem, posebno ukoliko vam poslovni model to zahteva. Dobar primer su restorani sa dosta spoljnih stolova, zabavni i avantura parkovi, veliki parkinzi i slični prostori u kojima interna mrežna oprema ne može da zadovolji potrebe pokrivanja potrebne površine.

PCPress.rs Image

I dok se LAPAC 1300C brine za unutrašnju mrežu, LAPAC 1300CE je komplementarna oprema koja signal raspršuje ka spoljašnjosti, trudeći se da pokrije što veću površinu. Kao i svoj mlađi brat, interna pristupna tačka, eksterni uređaj ima podršku za Wi-Fi 5 (802.11ac) sa MU-MIMO Wave 2 na dva frekventna opsega (2,4 GHz i 5 GHz) i 2 x 2 eksterne SMA antene. Kombinacijom prenosa na 5 GHz od 867 Mb/s i 400 Mb/s na 2,4 GHz, moguće je kombinovati skoro 1300 Mb/s prenosa podataka. Iako ne postoji softversko ograničenje za broj aktivnih klijenata, jedna LAPAC1300CE pristupna tačka optimalno pokriva od 30 do 60 korisnika.

PCPress.rs Image

Podrazumevaju se i cloud podrška i Linksys Cloud Manager 2.0 i jasno vam je da je u pitanju ozbiljno rešenje koje je pravljeno tako da omogući jednostavni rast kapaciteta kada se za to stvore uslovi, ukidajući tako ograničenja po pitanju aktivnih korisnika na mreži prostim kombinovanjem.

Pročitajte i:  Jednostavan, pouzdan i cenovno pristupačan video-nadzor

Linksys Cloud Manager 2.0 je rešenje za upravljanje uređajima koje dolazi sa doživotnom licencom, ukidajući dodatne troškove, koji sa sličnim rešenjima ovog tipa mogu da se lako i brzo nagomilaju, podižući tako troškove mreže. Sam proces podešavanja je takođe maksimalno pojednostavljen i svodi se na unošenje serijskog porta uređaja i MAC adrese na Cloud Manager portal i sva konfiguracija se obavlja preko browser-a s bilo koje lokacije sa aktivnom Internet konekcijom.

PCPress.rs Image

Pored navedenih prednosti, Linksys Cloud Manager omogućava različito upravljanje mrežom dodeljivanjem različitih uloga korisnika (vlasnik, administrator, korisnik), čime se omogućava bolja bezbednost. Tu je i globalna mapa uređaja koja vam prikazuje mrežne lokacije, pojedinačne uređaje i povezane klijente kako bi se s jednog mesta kontrolisala cela mreža i videla potpuna infrastruktura. Dodatno možete podešavati svaki uređaj mreže posebno, bilo da je on unutra ili spolja, kako biste optimalno podesili mrežne parametre i lako planirali proširenje mreže tamo gde je to najpotrebnije.

PCPress.rs Image

Cela Linksys LAPAC1300 serija nudi uređaje koji omogućavaju jednostavno proširenje postojećih mrežnih kapaciteta, bilo da je to potrebno uraditi unutra ili spolja. Kao bonus, tu je odličan softverski paket koji dodatno pojednostavljuje ceo proces instalacije i održavanja, ali i odlična hardverska osnova uređaja, koja omogućava kvalitetan signal tamo gde je to najpotrebnije.

Pročitajte i:  Jednostavan, pouzdan i cenovno pristupačan video-nadzor

PCPress.rs Image

Korisna adresa: sionnet.rs

Autor: Mirko Topalović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,