Šifrovani Messenger četovi proširuju se na više korisnika

Meta značajno proširuje Messengerovu funkciju enkripcije, uvodeći je u „četovanje više miliona ljudi“ od danas, objavila je kompanija.

PCPress.rs Image

Prelazak na bezbedan čet primorao je Metu da „redizajnira ceo sistem“

Standard za end-to-end enkripciju (E2EE), koji je prvi put stigao pre godinu dana, biće dostupan kao standard svim korisnicima do kraja 2023. Sistem štiti razgovore od prisluškivanja i presretanja koristeći kriptografiju javnog ključa – što znači da niko, čak ni organi za sprovođenje zakona, ne mogu da pristupe razgovorima. Istovremeno, vaša istorija poruka će takođe biti šifrovana. Meta se prvo fokusirao na WhatsApp, koji sada nudi puni E2EE, ali će Messenger imati isti nivo zaštite do kraja godine.

Ipak, očigledno nije bilo lako doći do tamo. „Brzo je postalo očigledno da bi prelazak naših usluga na E2EE bio neverovatno složena i izazovna inženjerska zagonetka“, napisala je kompanija. „Ne samo da smo morali da pređemo na novu arhitekturu servera, već i da prepišemo našu bazu koda da radi na više različitih uređaja, a ne samo na serveru.

Pročitajte i:  YouTube preti blokadom ako korisnici nastave da koriste blokatore oglasa

Navodeći primer bogatog pregleda sa YouTube-a, Meta je rekla da njegovi serveri trenutno povlače URL podatke i zatim prikazuju video pregled u Messenger četu. Sa E2EE, međutim, sama aplikacija posećuje deljeni URL, izvlači relevantne informacije o slici i tekstu, a zatim ih šalje. To malo usporava proces, ali to znači da korisnici i dalje dobijaju kompletan set funkcija, ali uz privatnost šifrovanja.

Meta je rekla da takođe testira oporavak na uređaju za šifrovane razgovore, zahtevajući od korisnika da podese PIN ili generišu kod. Takođe isprobava opciju za čuvanje četova na uslugama skladištenja u oblaku kao što je iCloud. U međuvremenu, Meta će dovršiti svoj E2EE trifecta tako što će ga omogućiti i za Instagram DM do kraja 2023.

To će efikasno sustići kompaniju kao što je Signal, uvodeći end-to-end enkripciju u potpunosti u mainstream. To bi takođe moglo izazvati gnev država poput Španije, koja se zalagala za zabranu šifrovanja unutar Evropske unije, navodno kao način da se zaustavi širenje materijala o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM) i drugih kriminalnih aktivnosti.

Pročitajte i:  YouTube posebnu pažnju posvećuje sadržaju za zdravlje

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *