Facebook AI oživljava korisničke fotografije

Facebook već neko vreme želi da pravi intervencije na korisničkim fotografijama, te tako ekosistem u okviru svoje platforme učini još življim, pa sada to i može, a počev od otvaranja očiju korisnika na fotografijama na kojima su iste sklopljene.

PCPress.rs Image

Naime, inženjeri iz kompanije Facebook su kreirali AI alatku koja služi za popravljanje fotografija, tačnije onih na kojima je subjekat sklopio oči zbog jačine blica, ili iz nekog drugog razloga. Izveštaj koji opisuje ovaj patent metodu povezuje sa drugim načinima ta retuširanje fotografija, a poput uklanjanja fleka, te eliminisanja efekta crvenih očiju.

Iako je ideja još uvek u početnoj fazi razvoja, radi se o prvoj tehnologiji ove vrste, a koja je pokrenula i neka pitanja o privatnosti korisnika. Iako nije najjasnije da li kompanija planira da koristi ovu tehnologiju u okviru svoje platforme, pitanja o privatnosti komplikuju položaj ove tehnologije, budući da kompanija već ima slične probleme, te tužbu zbog AI tehnologije za prepoznavanje lica, koja je predlagala označavanje korisnika na fotografijama, a bez njihovog pristanka.

Pročitajte i:  Kad AI generiše slike iz teksta u realnom vremenu

PCPress.rs Image

Uprkos svemu, nova tehnologija za „otvaranje očiju“ nastavlja svoj razvojni put, a funkcioniše tako što se veštačka inteligencija trenira uz pomoć fotografija subjekata sa otvorenim očima, te na taj način uči o faktorima kao što su oblik i boja očiju, a kako bi softver te podatke mogao da primeni prilikom sređivanja fotografija na kojima su oči zatvorene.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,