Top50 Glas publike

Šta Telepark data centar nudi korisnicima?

U poslovnoj zgradi SBB‑a nalazi se novi, moderan data centar Telepark, kao bazični infrastrukturni objekat – dom za SBB mrežnu i IT opremu, ali i za opremu korisnika kroz pružanje telehousing usluga.

PCPress.rs ImageObjekat je projektovan i izgrađen prema najboljoj praksi i internacionalnim standardima u oblasti fizičke infrastrukture data centara, s redundantnim napajanjem, klimatizacijom i telekomunikacionim vezama. Sve to, uz najsavremeniju tehnologiju u SBB mreži, garantuje pouzdane i kvalitetne servise i otvara prostor za dalje inovacije na zadovoljstvo svih SBB korisnika. Telepark data centar prostire se na više od 750 kvadratnih metara podeljenih u 20 serverskih sala i tehničkih prostorija.

Sistem napajanja potpuno je redundantan u 2N modu, s dva UPS uređaja (svaki je proširiv do 500 KW), dva dizel‑agregata (svaki snage 1,2 MVA) i dualnim elektrorazvodom koji omogućava redundantno napajanje kako IT opreme, tako i opreme iz sistema hlađenja i opšte potrošnje, kroz tzv. A i B granu napajanja. Sistem zadovoljava TIER 3 standard za data centre, što garantuje visoku raspoloživost servisa od 99,982 odsto na godišnjem nivou.

Sistem klimatizacije je takođe projektovan i izgrađen u N+1 modu kako za spoljne, tako i za unutrašnje jedinice, s dualnim razvodom hladne vode i zadužen je za mikroklimatske uslove idealne za rad IT opreme. Ovaj sistem takođe poštuje TIER 3 standard, a tzv. free‑cooling i mixed‑mode cooling rešenja omogućavaju energetski efikasan sistem hlađenja.PCPress.rs Image

U data centru primenjuje se carrier neutral politika, a kao važan čvor SBB mreže, objekat ima redundantne veze ka telekomunikacionim mrežama i višestruke veze ka internacionalnim čvorištima u Evropi, kako za potrebe SBB‑a, tako i za korisnike data centra, omogućavajući jedinstven paket usluga koji objedinjuju moderan tehnološki prostor i visokopouzdane veze ka globalnoj svetskoj mreži.

Sa stanovišta bezbednosti, objekat je opremljen modernim sistemima video‑nadzora, sistemima dojave i gašenje požara, kao i kartične kontrole pristupa. Objekat poseduje 24/7 fizičko obezbeđenje, tako da je svaki ulazak strogo kontrolisan i dozvoljen samo ovlašćenim licima SBB‑a i korisnika. Upravljanje bezbednošću podataka u data centru sertifikovano je po standardu ISO 27001.

Pročitajte i:  Data centar kontejneri nove generacije

Zaposleno tehničko osoblje kompanije SBB, smešteno u istom objektu, kroz savremeni Centar za nadzor, na raspolaganju je korisnicima 24 sata, sedam dana u nedelji, obezbeđujući da se svi potencijalni problemi u radu opreme na vreme detektuju i otklone, garantujući na taj način visok kvalitet i pouzdanost SBB usluga. Pored toga, zaposleni SBB‑a su na raspolaganju, kao produžene ruke korisnika, u manipulaciji s korisničkom opremom.

PCPress.rs Image

Pored Telepark data centra na Voždovcu, u Bulevaru Peka Dapčevića 19, SBB raspolaže i data centrom na Novom Beogradu, u Nehruovoj 82a, ukupne površine 460 m2, kao i data centrima United Grupe u Sarajevu i Ljubljani. Svi SBB data centri koriste se za interne potrebe SBB‑a (core čvorovi SBB mreže, IT resursi, servisni nodovi), kao i za potrebe korisnika (telehousing usluga, hosting i cloud resursi). U okviru data centar servisa, korisnicima su na raspolaganju sledeće grupe servisa:

 • Telehousing ‑ iznajmljivanje tehničkog prostora za smeštaj IT opreme korisnika u SBB data centrima
 • Deo reka
 • Rek ili više rekova u zajedničkom prostoru
 • Rek ili više rekova u posebnom ograđenom prostoru (kavez)
 • Privatne server sobe
 • Servisi iznajmljivanja talasnih dužina (λ servis)

DWDM λ je servis fizičkog nivoa, odnosno predstavlja servis iznajmljivanja resursa SBB mreže na fizičkom nivou OSI referentnog modela. Dense Wavelength Division Multiplex (DWDM) tehnologija predstavlja način prenosa kojim se veći broj kanala multipleksiranjem talasnih dužina istovremeno prenosi kroz zajednički medijum, optičko vlakno.

PCPress.rs ImageResurs fizičkog nivoa koji korisnik dobija na korišćenje u ovom tipu servisa jeste talasna dužina (λ) na optičkim vlaknima provajdera servisa. Na taj način korisnik dobija direktno, transparentno povezivanje svojih lokacija preko iznajmljenog resursa (talasne dužine). Servis je stoga najsličniji servisu iznajmljivanja optičkih vlakana (dark fiber), samo što umesto vlakna, korisnik dobija talasnu dužinu kao osnovnu jedinicu prenosa u optičkim sistemima.

Pročitajte i:  Vesimpex: Osvrt na praznike

Najveća prednost DWDM tehnologije pri izgradnji backbone prenosnog sistema jeste u korišćenju EDFA optičkih pojačavača. Ova vrsta pojačavača projektovana je upravo tako da pojačava signal čija je talasna dužina u opsegu koji obuhvata i DWDM tehnologija (od 1530 nanometara do 1560 nanometara) u cilju premošćavanja velikih razdaljina (span‑ova).

Klijentski interfejsi koji mogu da se koriste u okviru SBB λ servisa su:

 • 10 Gb Ethernet
 • 1 Gb Ethernet
 • SDH (STM1, STM4, STM16)
 • Video (ASI, SDI)
 • Fiber Channel (FC)

Moguće je koristiti transportnu opremu koja omogućava enkriptovan λ servis, kao i kombinaciju Ethernet 10 G i Fiber Channel servisa.

 • Servisi PDH i SDH iznajmljenih linija

PCPress.rs Image

Metro mreže su, pored pomenute DWDM tehnologije, izvedene i CWDM, kao i SDH tehnologijom. U okviru SBB SDH transportne mreže korisnicima su na raspolaganju sledeći SDH i PDH servisi:

 • E1 – 2 Mb/s servis
 • E3 – 34 Mb/s servis
 • STM 1 – 155 Mb/s
 • STM 4 – 622 Mb/s
 • EoSDH – Ethernet over SDH servis kapaciteta n x 2 Mb/s ili n x 155 Mb/s preko Ethernet 802.3 UNI interfejsa.
 • Ostale usluge povezivanja

                – Povezivanja na Internet preko optičke ili FTP veze, brzinama od 10 MB/s do 10 Gb/s simetrično

                – SBB VPN servisi (L2VPN, L3VPN, Etehernet Private Line, iznajmljene veze..)

                – Povezivanje s drugim korisnicima i telekomunikacionim provajderima u data centru (local patching servis) preko namenskog prostora označenog kao MMR (Meet Me Room)

                – Remote Hands servis – usluga manipulacije korisničkom opremom od strane ovlašćenih tehničara SBB‑a na zahtev korisnika (resetovanje uređaja, priključenje patch‑kablova i sl.)

 • Cloud servisi – Linux i Windows cloud serveri, cloud aplikacije
Pročitajte i:  SBB gradi 10 GIGA optičku mrežu: Završen projekat digitalizacije - GIGA Srbija

                – Cloud platforma (VMware, Hyper V, OnApp)

                – VPS (Virtual Private Server)‑ zakup kompjuterskih resursa u obliku virtuelnog servera

                – Registracija Internet domena

                – VPN pristup zakupljenim resursima

 • Remote VPN
 • Site‑to‑site VPN
 • SBB VPN servisi (L3 VPN, L2 VPN)

                – Prilagođena rešenja prema zahtevima korisnika, koja kombinuju neke od prethodno navedenih usluga, uz mogućnost managed servis opcije, gde SBB‑ov tehnički tim preuzima na sebe održavanje i upravljanje celokupnim korisničkim rešenjem

PCPress.rs Image

SBB cloud serveri pružaju slobodu korišćenja za različite namene, kao što su audio i video streaming, centralizacija poslovnih dokumenata, database server, file server, glavni server za postojeće poslovne aplikacije, finansijski softveri, e‑mail server i još dosta toga. Glavni princip ove usluge svodi se na „platite koliko koristite“ i „platite koliko vam je potrebno“. Osnovne karakteristike SBB cloud servisnog portofolija su:

 • Fleksibilni hosting i cloud paketi
 • Kreiranje VDC (Virtual Data Center) udruživanjem više VPS servera istog korisnika
 • Podrška za više platformi (VMware, Hyper V, OnApp)
 • Dnevni backup
 • Georedundantnost
 • Kontrol panel za upravljanje resursima pojedinačnih servera
 • Grafikoni za praćenje performansi servera
 • 24/7 tehnička podrška
 • Mogućnost objedinjavanja cloud i VPN servisa SBB‑a čime se kreiraju optimalna i jedinstvena korisnička rešenja

b2b@sbb.co.rs

Aleksandra Jovović i Slaviša Danilović

(Objavljeno u PC#255)

Spremili smo još jedan specijal, ovoga puta posvećen data centrima, koji možete besplatno čitati na:

Data Centri – Specijal LETO 2018.

Besplatne aplikacije za čitanje digitalnih izdanja preuzmite sa adresa:

PC Press@Play Store (Android)

PC Press@App Store (iOS)

Novi PC Press i ostala izdanja iz bilo kog browsera možete čitati i na:

http://pc-press.mwtatooine.net/

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,