Facebook dobio zabranu praćenja ljudi

Facebook je dobio naredbu od suda u Belgiji da prestane da prati ljude bez njihovog pristanka. Pored zabrane popularna društvena mreža je i drastično novčano kažnjena zbog svog ponašanja.

facebook

Mark Zuckerberg ima u poslednje vreme ozbiljne probleme sa zakonodavnim telima Evropske unije. Nakon što je Facebook primoran da promeni pravila o privatnosti pod pritiskom novih regulativa, sada je usledila nova zabrana. Kompaniji je naređeno da prestane da prikuplja podatke o korisnicima koji čak i nisu na Facebooku. Ispostavlja se da čak i da nemate direktni kontakt sa ovom društvenom mrežom ona prikuplja vaše podatke. To je povrdila i belgijska komisija za privatnost:

Čak i u slučaju da nikad niste posetili Facebook domen, kompanija i dalje ima mogućnost da prati vaše ponašanje na internetu bez vašeg znanja i dozvole. To se postiže zahvaljujući nevidljivim pikselima koje je Facebook postavio na preko 10.000 drugih sajtova.

Drakonska kazna za Facebook

Sud je naredio Facebooku da izbriše sve podatke koje je prikupio o ljudima koji nikad nisu ni posetili Facebook. Ovakvo prikupljanje podataka putem kolačića sa drugih sajtova sud smatra ilegalnim. Kada je nešto ilegalno, onda sledi i kazna koja je u ovom slučaju drakonska čak i po Facebook standardima. Kompanija se kažnjava sa 250.000 evra dnevno ukoliko ne ispuni traženo, a do maksimalne sume od 100 miliona evra.

Pročitajte i:  EU istražuje Metu zbog zabrinutosti oko maloletnika

Facebooku je naređeno da prestane da prati i prikuplja informacije o ljudima koji surfuju internetom u Belgiji i da počne da poštuje belgijske zakone o privatnosti. To podrazumeva uništavanje svih prikupljenih podataka, na šta će se Facebook žaliti. Potpredsednik politike privatnosti Facebooka za Evropu, Richard Allan, smatra da je presuda suda razočaravajuća i da je reč o standardnim tehnologijama industrije. Po njemu kolačići i pikseli omogućavaju razvoj hiljade firmi da se razvijaju i lakše dođu do korisnika širom Evropske unije. Čini se da će se Facebook ipak malo teže izvući iz ovog problema koji ga može skupo koštati.

Izvor: BBC

Facebook komentari: