Računari i Galaksija

Facebook dodaje Watch sekciju za udarne vesti

Facebook možda radi na štetu informativnih sadržaja u okviru News feed-a, ali Watch tim ove kompanije gleda u potpuno drugom smeru. Naime, iz kompanije su najavili da rade na Watch sekciji koja će u budućnosti korisnicima omogućavati da isprate najvažnije vesti.

PCPress.rs Image

Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi Facebook moga da favorizuje video vesti, a bez obzira što se već neko vreme govori o smanjivanju količine informativnih sadržaja, a u cilju smanjenja širenja propagande, te dezinformacija. Prvi se svakako tiče novca, budući da će 45% prihoda od reklamiranja u okviru ovakvih sadržaja odlaziti Facebook-u, a tu su i razlozi koji se tiču konkurentnosti, te kompanija planira da ostane u trci relevantnih kanala za informisanje, budući da su Snapchat i YouTube postali važan izvor vesti za veliki broj korisnika. Nova Watch opcija bi trebalo i da olakša filtriranje lažnih vesti, budući da kreiranje dezinformativnih video sadržaja, iako postoje, zahteva mnogo više sredstava, te energije od onih pisanih.

Tako će ovaj potez uticati na ulogu Watch opcije u okviru platforme, a do sada se u nju ulagalo najviše u pogledu originalnih zabavnih sadržaja, pa bi nova opcija trebalo da donese dodatni balans između informativnih i zabavnih programa, te na kraju utiče i na povećanje broja svakodnevnih korisnika. Još uvek nije precizirano kada će opcija postati dostupna, te koje će medije uključivati, ali se pretpostavlja da bi mogla da funkcioniše u skladu sa odlukom da se korisnicima prikazuje više lokalnih vesti.

Pročitajte i:  Google primenjuje novu taktiku u ratu sa ad-blokerima

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,