BIZIT 2022

Facebook i Google žrtve prevare koja ih je koštala 122 miliona dolara

Evaldas Rimasauskas iz Litvanije je sredinom marta osuđen nakon što je priznao da je između 2013. i 2015. ukrao 99 miliona dolara od Facebook-a, te 23 miliona od kompanije Google.

PCPress.rs Image

Zanimljivo je to što se ne radi o običnoj krađi, već o neobičnom potezu u okviru kojeg je Rimasauskas pogođenim kompanijama slao račune za kupovine koje nisu obavili, te za opremu koju nije isporučivao, a koje su i Facebook i Google uredno plaćali. Računi su stizali u paketu sa falsifikovanim ugovorima, a napadač je lažirao i mejlove koji su izgledali kao deo dogovora, te su računi plaćani bez sumnje da se radi o prevari.

Rimasauskas se predstavljao kao veliki proizvođač hardvera sa Tajvana – Quanta Computer Inc – a istoimenu kompaniju registrovao je u Letoniji. Radi se o iskusnom prestupniku, koji se pranjem novca bavi već godinama, te je novac koji je dobijao od Facebook-a i Google-a raspoređivao na račune na Kipru, u Litvaniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Letoniji.

PCPress.rs Image

Google je saopštio da su vlasti obaveštene čim je prevara detektovana, te dodao da kompanija smatra da je problem rešen budući da su sredstva vraćena nazad.

Pročitajte i:  Osam razloga da napustite Chrome i pređete na Firefox

Izvor: Boing Boing

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,