ERP 2024

Sud EU je odbacio pokušaj TikToka da zaustavi DMA antimonopolska pravila 

Pokušaj TikToka da spreči EU da je označi kao „čuvara vrata“ – kompanije sa dovoljno moćnim platformama da moraju da poštuju striktna antimonopolska pravila Zakona o digitalnim tržištima (DMA) – odbio je sud. Bloomberg izveštava da je Opšti sud EU odbacio zahtev vlasnika ByteDancea za privremenu meru koja bi TikToku efektivno kupila još vremena za sprovođenje propisa, utvrdivši da kompanija „nije uspela da pokaže hitnost“ koja je potrebna. 

PCPress.rs Image

Iako se TikTok žali na imenovanje vratara EU, blok još uvek nije doneo konačnu odluku o žalbi. BiteDance je u decembru zatražio privremenu meru kako ne bi morao da se pridržava propisa pre nego što EU odluči o ishodu žalbe. Odluka je odbijanje tog zahteva, što znači da će TikTok morati barem privremeno da se pridržava DMA pravila koja stupaju na snagu u martu, čak i ako EU kasnije odluči da odobri žalbu. 

ByteDance nije pokazao da postoji stvarni rizik od otkrivanja poverljivih informacija ili da bi takav rizik doveo do ozbiljne i nepopravljive štete“, rekle su sudije. 

Pročitajte i:  Apple se bori protiv kazne od 2 milijarde dolara

Status TikTok-a kao čuvara vrata znači da će se platforma pridružiti drugim velikim tehnološkim kompanijama kao što su Apple, Meta, Amazon i Google u uvođenju niza promena za korisnike EU, uključujući omogućavanje trećim stranama da pristupe njihovim uslugama i zahtevaju saglasnost za personalizovano oglašavanje. To takođe znači milione evra kazni za TikTok i sve druge kompanije za čuvanje kapije, ako ikada prekrše DMA pravila.  

„Iako smo razočarani odlukom, radujemo se što će suština našeg slučaja biti saslušana po ubrzanoj osnovi“, rekao je portparol TikToka za Bloomberg. 

TikTok je u petak primio još loših vesti iz Evrope u vidu posebne istrage EU o pravilima moderiranja sadržaja za maloletnike, takođe izveštava Blumberg. Istraga, koja će biti sprovedena u skladu sa novim Zakonom o digitalnim uslugama (DSA) EU, nastala je zbog zabrinutosti da promene koje je TikTok napravio da bi se uskladio sa DSA nisu dovoljne da zaštite maloletne korisnike, rekao je izvor upoznat sa istragom. vesti. 

Prošle godine TikTok je napravio niz promena za svoje korisnike u EU direktno kao odgovor na DSA, uključujući više ne prikazuje personalizovane oglase zasnovane na njihovim aktivnostima na platformi maloletnicima. 

Pročitajte i:  Apple ponovo pregovara sa OpenAI o razvoju svog chatbota

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,