Data centri 2024

Facebook i Instagram prisluškuju svoje korisnike?

Facebook i Instagram tajno prisluškuju svoje kroisnike. To je opasna tendencija jer ugrožava prava privatnosti.

PCPress.rs Image

Globalni fenomen prisluškivanja korisnika stvara posebno ogorčenje kod korisnika, dok sajber stručnjaci pokušavaju da obezbede funkcije kako bi se ovakva praksa koja je u najmanju ruku neetička obustavila. Iako Facebook kaže da ne aktivira mikrofone na pametnim telefonima i da ne prati šta korisnici rade u drugim aplikacijama, veb lokacijama ili u prodavnicama, čini se ova platforma raspolaže svim tim informacijama. Stručnjaci veoma često upozoravaju korisnike da ih ne zavede mekša strana Interneta i upozoravaju da Facebook kao i sve druge platforme špijuniraju svoje korisnike.

Mnogi stručnjaci upozoravaju korisnike širom sveta i predlažu napuštanje Facebooka i Instagrama. To je radikalan korak koji bi primorao aplikacije da se prilagode korisnicama. Ukoliko korisnici obrišu nalog Facebook više takav nalog ne uzima u obzir za oglašavanje. Slično je i u slučaju Instagama. Opadanje baze za oglašavanje je najveća pretnja po obe platforme.

Pored ovih radikalnih saveta, stručnjaci ukazuju i na mogućnosti podešavanja privatnosti korisnika. Međutim, podešavanja privatnosti korisnika uprkos brojnim funkcijama, u suštini ne pruža adekvatnu zaštitu. Ukoliko korisnici zaista žele da čuvaju svoju bezbednost najbolji savet je da ne koriste društvene mreže.

Pročitajte i:  Facebook menja svoju ciljnu grupu

Izvor: arynews.tv

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,