Facebook kažnjen zbog Cambridge Analytica skandala

Koliko vredi privatnost korisnika? Facebook je kažnjen u Velikoj Britaniji zbog bezbednosnih propusta koji su doveli do Cambridge Analytica skandala. I dok se svi slažu da je bilo potrebno kazniti krivce, ne slažu se svi oko strogoće kazne.

Facebook kažnjen zbog Cambridge Analytica skandala

Službe Velike Britanije zatvorile su Cambridge Analytica slučaj. Pri donošenju odluke Britanci su zaključili da je Facebook kriv i da treba da bude kažnjen sa 500.000 funti. S obzirom na značaj skandala po bezbednost korisnika, čini se da je kazna prilično simbolična. Ipak, u tom slučaju su britanskim vlastima ruke bile vezane.

Britanska služba The Information Commissioner’s Office (ICO), izjavila je da je Facebook praktično dozvolio da se prekrši zakon. Što se tiče kazne, kompanija je imala sreće jer je reč o maksimalnom iznosu koji se može izreći po starim zakonima. Da je suđeno po GDPR-u, Facebook bi prošao kao bos po trnju.

Facebook security

Facebook praktično saučesnik u Cambridge Analytica skandalu

Britanske vlasti su istakle da je Facebook praktično dao developerima pristup privatnim podacima korisnika bez njihovog jasnog pristanka. Zbog toga je još u julu ICO najavio da će tražiti maksimalnu kaznu za američku kompaniju.

Pročitajte i:  Apple izgubio bitku za App Store u Velikoj Britaniji

Potvrđujući kaznu u izjavi je rečeno:

“Između 2007. i 2014. godine Facebook je procesuirao lične informacije korisnika dozvoljavajući developerima aplikacija pristup njihovim informacijama. Oni pri tom nisu dobili jasan pristanak korisnika, dozvoljavajući pristup čak i korisnicima koji nisu skinuli aplikaciju već su imali prijatelje koji je koriste.”

Po njihovom mišljenju, Facebook je kriv jer nije obezbedio privatne podatke korisnika, niti je proveravao aplikacije i developere koji koriste ovu platformu. S druge strane, javio se Facebook koji je prokomentarisao odluku:

“I dok se s poštivanjem ne slažemo sa njihovim nalazima, već smo rekli ranije da smo trebali više kako bi istražili tvrdnje u vezi Cambridge Analytica i uradili nešto 2015. godine.”

Ovo je samo jedna od presuda s kojim se suočava Facebook ne samo zbog Cambridge Analytica skandala, već i zbog kršenja mnogih drugih odredbi koje se tiču privatnosti korisnika. Tu se pre svega misli na GDPR, gde se kompanija suočava sa ogromnim kaznama.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,