ERP 2024

Počela prodaja novih iPhone XS i XR telefona u Srbiji, i dalje bez srpskog App Store-a

Danas, 26. oktobra, tačno u 8:00 ujutru je, zajedno sa drugim zemljama sveta, počela prodaja novih iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR telefona. Početak prodaje je obeležila svečana aktivacija prvog iPhone XR mobilnog telefona u Srbiji, a kompletan događaj je održan u iStyle prodavnici na Terazijama, gde je prvi iPhone XR u Srbiji aktivirala Jelena Karleuša.

PCPress.rs Image

Svi telefoni nove generacije su dostupni u iStyle Apple Premium Reseller prodavnicama u svim raspoloživim verzijama, bojama i kapacitetima. Tokom manifestacije je naglasak upravo bio na različitim bojama, pošto su bili izloženi crni, plavi, beli, roze, crveni i žuti model, svaki sa odgovarajućom, prikladno obučenom “pratiljom”, kao što možete videti na fotografijama.

PCPress.rs Image

Mobilni telefon iPhone XR će se prodavati u verzijama sa 64, 128 i 256 GB skladišnog prostora. Njegove cene se kreću od 117.200 dinara, koliko je potrebno izdvojiti za 64 GB verziju, preko 125.500 dinara za 128 GB verziju, do 140.800 dinara, koliko je potrebno izdvojiti za 256 GB varijantu. Dotle, iPhone XS i iPhone XS Max će biti dostupni u verzijama od 64 GB, 256 GB i 512 GB. Cene standardnog modela će iznositi 158.000, 181.600 i 212.500 dinara, dok će Max verzija koštati 172.600, 196.100 i 227.000 dinara, respektivno.

Pročitajte i:  iPhone: Kad AI snima razgovore

PCPress.rs Image

Srpski App Store ni u tragovima

Nažalost, korisnici u Srbiji će i ovaj put morati da se snalaze kada je App Store u pitanju, pošto Apple i dalje ne smatra za shodno da lokalizuje svoju prodavnicu digitalnih sadržaja. Na taj način, Srbija biva ostavljena na cedilu, a korisnici će, kao i toliko godina unazad, morati da se registruju na druge zemlje kako bi imali dostupne funkcionalnosti telefona, aplikacija i drugih sadržaja i snalaze se na taj način.

PCPress.rs Image

Kako stvari stoje, nema nikakvih najava kada bi ova situacija mogla da se promeni i unormali. Sramota je da Apple već godinama ne izlazi u susret srpskom tržištu, iako je vrlo lako proverljiva informacija koliko ima aktivnih korisnika Apple telefona u Srbiji, a njih nije malo. Takođe, na listi podržanih zemalja se nalaze neke zaista opskurne države, gde sasvim sigurno ima i daleko manje korisnika i neuporedivo gorih uslova za korišćenje mobilnog telefona. Ostaje nam samo da se nadamo da će se ta situacija u nekom trenutku izmeniti, mada sumnjamo da će nešto ozbiljno biti učinjeno kada već godinama stvari stoje u mestu.

Pročitajte i:  UK razmatra zabranu telefona mlađima od 16 godina

PCPress.rs Image

Zaista je neverovatno da možete platiti telefon 227 hiljada dinara, a da nemate dostupne osnovne funkcionalnosti, već da morate da se registrujete na druge države, i to stavljamo “na dušu” kompaniji Apple. Doduše, verovatno ta činjenica, kao ni izuzetno visoke cene, neće sputati korisnike, niti ih odvratiti od kupovine uređaja. Uostalom, kao i toliko puta do sada. Apple je bez ikakve dileme stvorio sjajan ekosistem, i zaista je šteta što isti ne podržava zvanično našu teritoriju. Prava šteta, kada je hardver već toliko dugo dostupan, što u maloprodajama, što kod operatera.

Facebook komentari: