Facebook može potajno prazniti vaše telefonske baterije

Nema nedostatka kontroverza kada je u pitanju Facebook, počev od prikupljanja ličnih podataka na pametnim telefonima i deljenja sa trećim licima.

PCPress.rs Image

Mislite da vam Facebook troši više bateriju nego inače? Možda ste i u pravu

Sada je platforma optužena da je u stanju da potajno “ubije” bateriju vašeg pametnog telefona. Bivši zaposleni i data naučnik George Hayward rekao je New York Post-u da Facebook može potajno isprazniti bateriju telefona kao deo takozvanih praksi “negativnog testiranja”. Negativno testiranje je oblik ispitivanja softvera koji primenjuje neočekivano ponašanje i okolnosti u aplikaciju ili softver da biste videli kako će se ponašati. “Rekao sam menadžeru,” Ovo može naštetiti nekome”, a ona je rekla – šteteći nekolicini, možemo pomoći mnogima”, citira se Hayward-a, dodajući da je otpušten za odbijanje da učestvuje u negativnom testiranju..

Da li Facebook zapravo ubija baterije telefona?

Bivši zaposleni veruje da Facebook bavi negativnim testiranjem, jer je navodno dobio interni dokument za obuku pod nazivom “Kako pokrenuti promišljene negativne testove”, koji sadrže primere negativnog testiranja. Nažalost, nije otkrio nikakve primere u dokumentu. Negativno ispitivanje uopšte nije nužno kontroverzno delo, jer kompanije moraju da temeljno testiraju svoj softver u raznim scenarijima. Međutim, čini se da je Facebook prešao liniju ako je namerno iscrpljivao baterije korisnika kao deo prakse. Hayward je posebno obrazložio da bi namerno pražnjenje baterije nečijeg telefona moglo da dovede do životno opasnih situacija, na primer u slučajevima kada bi morao da kontaktira hitne službe. Pored toga, ova praksa bi takođe mogla ubrzati degradaciju baterije prisiljavanjem korisnika da češće pune svoj telefon.

Pročitajte i:  Facebook koristi AI kako bi pojačao algoritam za video zapise

Izvor: Androidauthority

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,