Donald Tramp se vraća na Facebook i Instagram

Više od dve godine nakon što je Meta produžila suspenziju za naloge bivšeg predsednika Donalda Trampa na „neograničeno“, kompanija je sada odlučila da mu vrati naloge. Meta navodi da će Tramp moći da pristupi svojim nalozima na Facebook-u i Instagram-u u „narednim nedeljama“. Međutim, uvodi određene „nove zaštite zbog Trampovih prethodnih „prekršaja“.

PCPress.rs Image

Tramp će i dalje biti „podložan novim pojačanim kaznama“

Odluka je doneta nakon što je Trampov tim navodno tražio da se bivšem predsedniku dozvoli povratak na Facebook uoči predstojećih predsedničkih izbora.

Tramp je prvobitno blokiran na Facebook-u. Blokada se dogodila nakon napada na američki Kapitol 6. januara 2021. godine, nakon što je Tramp javno pohvalio demonstrante. Meta je Trampu prvo blokirala naloge na 24 sata a zatim proširila zabranu na „neodređeno“. U svojoj odluci koja se odnosi na Trampovu suspenziju, odbor je kritikovao Metu zbog nepoštovanja sopstvenih pravila i pokušaja da „izbegne svoju odgovornost“.

Meta je zatim ponovo razmotrila blokadu i navela da će suspenzija trajati najmanje dve godine. Međutim, kompanija je potvrdila da će Trampu na kraju biti dozvoljen povratak na Facebook. Nick Clegg, Metin najviši politički zvaničnik, rekao je tada da će bivši predsednik biti „podložan novim pojačanim kaznama“ ako ubuduće budi kršio politiku kompanije.

Pročitajte i:  Influenseri dobijaju novac za promovisanje kineskih kopija dizajnerskih proizvoda

Sada, Clegg navodi da će se Tramp i druge javne ličnosti kojima su vraćeni nalozi nakon suspenzija „povezanih sa građanskim nemirima“ suočiti sa novim suspenzijama, koje će trajati najmanje mesec dana, za buduće prekršaje. Takođe, on je dodao da će Meta preduzeti korake da ograniči domet Trampovih postova. Postovi će biti ograničeni ukoliko doprinesu „vrsti rizika koji je sličan onom koji se dogodio 6. januara, 2021.godine. Zatim, postovi će biti ograničeni ako sadržaj delegitimiše predstojeće izbore ili je povezan sa teorijama zavere“. Iako Meta možda neće u potpunosti ukloniti te postove, Clegg je rekao da će kompanija razmotriti uklanjanje dugmeta za deljenje kao i blokiranje postova iz sistema oglašavanja.

Povratak na Facebook je važan za Trampovu kampanju

Takođe, Clegg je potvrdio da bi kontroverzna politika kompanije o „vrednosti vesti“ mogla da nastavi da se primenjuje na Trampu. „U slučaju da gospodin Tramp objavi sadržaj koji krši standarde zajednice, ali prema našoj politici sadržaja vrednosti vesti, procenimo da postoji javni interes da saznamo da je gospodin Tramp dao izjavu koja može izazvati potencijalne incidente, možemo na sličan način ograničiti distribuciju takvih postova“, napisao je Clegg.

Pročitajte i:  Meta integriše AI chatbot u Instagram poruke

Odluka Mete dolazi samo nekoliko meseci nakon što je Elon Musk vratio Twitter nalog bivšem predsedniku. Tramp je do sada odbijao da se ponovo vrati na Twitter. Prošle godine je osnovao svoju aplikaciju Truth Social. Međutim, prema izveštajima Tramp planira i povratak na Twitter. Iako je poznato da bivši predsednik favorizuje Twitter, njegovo vraćanje na Facebook je takođe važno za njegovu kampanju.

Trampova suspenzija je takođe bila prvi veliki test Metinog nadzornog odbora. Kompanija formirala odbor kako bi joj pomogao u proceni problematičnog sadržaja i političkih odluka. U saopštenju, odbor je naveo da nema „nikakvu ulogu“ u odluci kompanije da vrati Trampa. Takođe, odbor navodi da planira da „objavi potpuniju analizu ovog slučaja u budućem tromesečnom izveštaju o transparentnosti“.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,