Facebook pooštrava kriterijume za uklanjanje uznemirujućih vesti

Popularna društvena mreža je u proteklom periodu bila optuživana da pomaže širenju lažnih vesti i to je bio „okidač“ da se pozabavi tim problemom. Trenutno, Facebook zabranjuje postove koji direktno pozivaju na nasilje, kao i slike uznemiravajuće prirode. Međutim, nakon novih optužbi da je preko ove mreže potpomognuto širenje nasilja u Mijanmaru, Šri Lanki i Indiji, biće pooštrena pravila i filteri koji će uklanjati nepodobne vesti.

To znači da Facebook počinje uklanjanje lažnih vesti, kao i vesti koje na direktan, ali i indirektan način mogu da dovedu do nasilja, bilo da su u pitanju postovi ili fotografije. U tom cilju, Facebook će početi da sarađuje sa lokalnim organizacijama koje će im pomoći u oceni koji postovi i slike potpadaju pod pomenute kategorije. Ako sam Facebook ne bude u stanju da proceni post, lokalne organizacije će biti tu da mu pomognu u proceni.

Nove polise će biti implementirane tokom narednih meseci, mada su neke od njih već počele da se primenjuju. Na primer, prošlog meseca uklonjene su lažne vesti koje su govorile da su muslimani davali budistima zatrovanu hranu. U tom konkretnom slučaju, Facebook je sarađivao sa lokalom grupom, koja ih je obavestila da ova lažna vest može da dovede do potencijalnog nasilja, nakon čega je odmah uklonjena.

Pročitajte i:  YouTube: Obavezna oznaka za sadržaje koji nastanu uz pomoć AI alata

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,