BIZIT 2022

Facebook odustaje od dronova za pristup Internetu

Facebook je objavio da odustaje od svog plana razvoja sopstvenih dronova za isporučivanje Interneta izolovanim delovima sveta, što je bila inicijativa u okviru projekta Aquila koja je započeta pre četiri godine. Vest o odustajanju od razvoja sopstvenih dronova nakon četiri godine rada, razvoja, testiranja, i najbitnije, investiranja u projekat se našla u blog postu pod nazivom „High altitude connectivity: The next chapter“, koji je napisao Yael Maguire, direktor inženjeringa na Facebook-u.

Na početku, Aquila je bio Facebook-ov hrabar projekat koji je predviđao gigantske dronove koji bi delimično radili na solarnoj energiji i koji bi mogli da ostanu u letu tokom dužeg vremenskog perioda, i šalju na tlo LTE servis u izolovanim delovima sveta. Uopšteno govoreći, Aquila je bio jedan od mnogih načina, zajedno sa Internet.org i drugim inicijativama, u kom je Facebook pokušavao da pomogne zemljama u razvoju i izolovanim delovima da se nađu na mreži, tako da i oni mogu postati korisnici Facebook-a. Tokom poslednje dve godine solarni dron Aquila, sa rasponom krila od 43 metra i masom od 408 kilograma, odradio je nekoliko uspešnih letova. Prošle godine se pisalo i o povećanim naporima u ovom smeru, ali sada se saznaje kako od daljeg razvoja ipak neće biti ništa.

Pročitajte i:  Instagramova nova funkcija plaćanja omogućava korisnicima da kupuju proizvode preko DM-a

U Facebook-u su nakon svega zaključili da je projekat izvodljiv, da dronovi poput ovoga mogu na solarni pogon u letu ostati mesecima i zaista služiti u svrhe povezivanja udaljenih krajeva na Internet, te da tehnologija milimetarskih talasa može poslužiti za komunikaciju tih letelica s tlom. Međutim, kako su u međuvremenu i ostali proizvođači počeli s razvojem sličnih letelica, u Facebook-u zaključuju da će druge, specijalizovane kompanije, u tome biti efikasnije.

Stoga je pala odluka da se zatvara pogon za proizvodnju dronova u engleskom Bridgewater-u, otpušta se 16 ljudi, te da će na sledećim koracima u povezivanju slabije razvijenih krajeva sveta kompanija ubuduće surađivati sa partnerima poput Airbus-a. U međuvremenu, projekat Loon o kom smo pisali prošle godine, sličan poduhvat Google-ovog matičnog preduzeća Alphabet, raspoređen je u Portoriku u pokušaju da obnovi internet konekciju nakon štete po infrastrukturu koju je u septembru prošle godine izazvao uragan Maria.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,