Top50 Glas publike

Facebook odustaje od dronova za pristup Internetu

Facebook je objavio da odustaje od svog plana razvoja sopstvenih dronova za isporučivanje Interneta izolovanim delovima sveta, što je bila inicijativa u okviru projekta Aquila koja je započeta pre četiri godine. Vest o odustajanju od razvoja sopstvenih dronova nakon četiri godine rada, razvoja, testiranja, i najbitnije, investiranja u projekat se našla u blog postu pod nazivom „High altitude connectivity: The next chapter“, koji je napisao Yael Maguire, direktor inženjeringa na Facebook-u.

Na početku, Aquila je bio Facebook-ov hrabar projekat koji je predviđao gigantske dronove koji bi delimično radili na solarnoj energiji i koji bi mogli da ostanu u letu tokom dužeg vremenskog perioda, i šalju na tlo LTE servis u izolovanim delovima sveta. Uopšteno govoreći, Aquila je bio jedan od mnogih načina, zajedno sa Internet.org i drugim inicijativama, u kom je Facebook pokušavao da pomogne zemljama u razvoju i izolovanim delovima da se nađu na mreži, tako da i oni mogu postati korisnici Facebook-a. Tokom poslednje dve godine solarni dron Aquila, sa rasponom krila od 43 metra i masom od 408 kilograma, odradio je nekoliko uspešnih letova. Prošle godine se pisalo i o povećanim naporima u ovom smeru, ali sada se saznaje kako od daljeg razvoja ipak neće biti ništa.

Pročitajte i:  EU upozorava Metu

U Facebook-u su nakon svega zaključili da je projekat izvodljiv, da dronovi poput ovoga mogu na solarni pogon u letu ostati mesecima i zaista služiti u svrhe povezivanja udaljenih krajeva na Internet, te da tehnologija milimetarskih talasa može poslužiti za komunikaciju tih letelica s tlom. Međutim, kako su u međuvremenu i ostali proizvođači počeli s razvojem sličnih letelica, u Facebook-u zaključuju da će druge, specijalizovane kompanije, u tome biti efikasnije.

Stoga je pala odluka da se zatvara pogon za proizvodnju dronova u engleskom Bridgewater-u, otpušta se 16 ljudi, te da će na sledećim koracima u povezivanju slabije razvijenih krajeva sveta kompanija ubuduće surađivati sa partnerima poput Airbus-a. U međuvremenu, projekat Loon o kom smo pisali prošle godine, sličan poduhvat Google-ovog matičnog preduzeća Alphabet, raspoređen je u Portoriku u pokušaju da obnovi internet konekciju nakon štete po infrastrukturu koju je u septembru prošle godine izazvao uragan Maria.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,