TrendMicro

Facebook proglašen epicentrom širenja lažnih vesti o koronavirusu

Facebook će početi da na News Feed onih korisnika koji su lajkovali lažne vesti koje su u vezi sa koronavirusom dodaje postove o tome šta su dezinformacije i zašto ih ne bi trebalo čitati.

PCPress.rs Image

Naime, kompanija je 16. aprila ponudila update koji bi trebalo da posluži za borbu protiv opasnih dezinformacija, te najavila i nekoliko novih opcija za promovisanje tačnih vesti. Tako će se na Facebook stranicama onih koji su lajkovali, te komentarisali postove koje je Facebook kasnije uklonio zbog širenja lažnih vesti, pojavljivati novo polje koje bi trebalo da ih ohrabri da ispravne podatke potraže na web-stranici Svetske zdravstvene organizacije. Facebook pored toga lansira i “Get the Facts” sekciju, u kojoj će se naći proverene informacije o tekućoj pandemiji.

PCPress.rs Image

Nova odluka je došla nakon što je Avaaz Facebook proglasio epicentrom širenja dezinformacija o koronavirusu, i tom prilikom citirao brojne vesti koje su deljene na ovoj platformi, a koje su sadržale opasne zdravstvene savete, te informacije o lažnim lekovima. Facebook je nakon toga saopštio da je već uklonjeno preko 100 hiljada postova koji su sadržali dezinformacije, i to samo u nekoliko proteklih nedelja, i da planira da ubuduće pooštri mere opreza.

Pročitajte i:  Meta testira lakši prelazak između Facebook-a i Instagrama

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,