Top50 Glas publike

Facebook sprečio napade na iOS i Android uređaje

Facebook je objavio da je uspeo da stane na put hakerskoj operaciji koja je socijalne platforme koristila za širenje malvera na iOS i Android uređaje. Glavna meta su bili Ujguri iz Xinjiang regiona u Kini, ali je akcija vrlo lako mogla da pogodi i ostale građane sveta.

PCPress.rs Image

Malver koji je tokom napada korišćen je toliko napredovao da je mogao da ukrade bilo šta što je čuvano na inficiranim uređajima. Bezbednosni eksperti su napadače doveli u vezu s grupama koje rade za kinesku vladu, a malver je implementiran na web sajtove koje najčešće posećuju novinari, aktivisti, te Ujguri koji žive izvan granica Kine. Kada je Facebook u pitanju, platforma je korišćena za deljenje linkova koji bi posetioce slali na kompromitovane sajtove, te malver nije deljen direktno.

Napadačka grupa, koja je odgovorne za ove i slične napade, iPhone uređaje cilja još od avgusta 2019. godine, a bezbednosni eksperti su joj nadenuli nekoliko imena – Earth Empusa, Evil Eye ili PoisonCarp. Neke od korišćenih ranjivosti su u to vreme pripadale zero-days grupi, što znači da u bile dragocene jer nisu bile poznate bezbednosnim istraživačima.

Pročitajte i:  Opasnost: Chrome i maliciozne ekstenzije

PCPress.rs Image

Kineska vlada je demantovala da ima bilo kakve veze sa napadima koji za sada ciljaju samo pripadnike ujgurske manjine, a koji bi mogli da posluže kao inspiracija za neke buduće špijunske akcije.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,