BIZIT plus

Fairphone dobija svoj audio gruv sa BT slušalicama koje se mogu popraviti

Fairphone je holandska kompanija koja proizvodi mobilne telefone sa fokusom na održivost i fer proizvodnju. 

PCPress.rs Image

Fairphone uređaji su lako popravljivi

Njihovi uređaji su poznati po tome što se lako popravljaju i sadrže materijale koji su proizvedeni uz poštovanje fer trgovine i ekoloških standarda. U današnjem svetu, elektronska industrija često se oslanja na nepravičan rad i eksploataciju prirodnih resursa. Fairphone želi da promeni ovu situaciju i pomogne stvaranju održivije i fer elektronske industrije. Kompanija je poznata po svom posvećenju transparentnosti i društvenoj odgovornosti u proizvodnji elektronike. Fairphone je osnovan 2013. godine, nakon što je holandski dizajner Bas van Abel postavio pitanje o održivosti elektronskih uređaja. Ubrzo nakon toga, van Abel je osnovao Fairphone kao projekat koji će pokazati da je moguće proizvesti mobilne telefone na fer način. Kompanija je prvobitno pokrenula kampanju za prikupljanje sredstava putem crowdfunding platforme i uspela da prikupi dovoljno novca da bi pokrenula proizvodnju.

Prvi Fairphone telefon je lansiran 2013. godine i od tada su lansirana još tri modela. Svaki od ovih telefona je bio dizajniran sa fokusom na održivost i etičnost. Fairphone uređaji su lako popravljivi, što znači da korisnici mogu samostalno zameniti delove umesto da kupuju novi telefon kada im stari prestane da radi.

Pored toga, Fairphone koristi samo fer trade i nekonfliktne minerale u svojim proizvodima. Fer trade minerali su minerali koji su proizvedeni uz poštovanje fer trgovine standarda. Ovo znači da su radnici koji su uključeni u proizvodnju ovih minerala fer plaćeni i imaju pristup sigurnim i zdravim uslovima rada. Konfliktne minerale su minerali koji se dobijaju iz regiona u kojima se vodi oružani sukob. Korišćenjem konfliktnih minerala, kompanije podržavaju ovaj sukob i doprinose eksploataciji lokalnih zajednica. Fairphone koristi samo nekonfliktne minerale koji su proizvedeni uz poštovanje standarda za sprečavanje konflikata.

Fairphone je takođe poznat po svojoj transparentnosti u proizvodnji. Kompanija objavljuje detaljne izveštaje o svom lancu snabdevanja, koji pokazuju koje materijale koriste i kako su radnici uključeni u proizvodnju tretirani. 

Kompanija je najavila lansiranje svojih prvih slušalica. Nazvane “Fairbuds XL”, slušalice su dizajnirane za reprodukciju zvuka u visokoj rezoluciji, a izrađene su od materijala koji se mogu reciklirati i ukloniti bezbedno. Osim toga, kompanija tvrdi da će slušalice biti lako popravljive, što će produžiti njihov vek trajanja i smanjiti količinu elektronskog otpada. Fairbuds XL dolaze sa tri para silikonskih navlaka različitih veličina, tako da korisnici mogu pronaći najbolju veličinu koja odgovara njihovim ušima. Takođe sadrže USB-C kabl za punjenje, a baterija bi trebalo da traje oko 20 sati. Slušalice će biti dostupne za kupovinu u junu i koštaće 149 evra.

Kompanija je objavila da je sarađivala sa nekoliko dobavljača kako bi osigurala da su svi materijali u Fairbuds XL proizvedeni i dobavljeni uz poštovanje fer trgovine i ekoloških standarda. Osim toga, kompanija će ponuditi program zamene baterija za Fairbuds XL, kako bi se omogućilo produženje životnog veka slušalica i smanjila količina elektronskog otpada.

Ova najava dolazi nakon uspešnog izdanja Fairphone 4, koji je privukao pažnju zbog svog dizajna izrađenog od fer materijala, kao i zbog svojih mogućnosti popravke i reciklaže. Fairphone se posebno ističe u industriji pametnih telefona zbog svog usredsređenja na fer trgovinu i smanjenje količine elektronskog otpada.

U današnjem svetu, proizvodnja elektronike često se zasniva na nepravednom radu i eksploataciji prirodnih resursa. Mnogi proizvođači elektronike takođe ne pružaju dovoljno mogućnosti za popravku i reciklažu svojih proizvoda, što dovodi do velike količine elektronskog otpada koji mogu da imaju negativan uticaj na životnu sredinu. Fairphone ima za cilj da promeni ovu situaciju stvaranjem uređaja koji su održiviji i etičniji. 

Izvor: Techcrunch

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: