BIZIT plus

Mikrorobot bez zupčanika, pokreće se eksplozijama

Istraživači sa Univerziteta Kornel razvili su malog robota u svrhu konceptualnog dokaza, koji pokreće svoja četiri uda brzim paljenjem kombinacije metana i kiseonika unutar fleksibilnih zglobova. 

PCPress.rs Image

Prototip je dugačak samo 29 milimetara i težak svega 1,6 grama

Ovaj uređaj ne može mnogo više od toga što svaki ud istiskuje prema spolja sa različitom snagom, ali to je dovoljno da bi njime moglo da se upravlja i da se kreće. Ima dovoljno snage da izvede neke impresivne skokove. Mogućnost navigacije čak i sa takvim ograničenim pokretačima podseća na pojačane “bristlebot” robote.

Elektronska kontrola paljenja u zglobovima omogućava do 100 eksplozija u sekundi, što je dovoljna snaga da obavi koristan rad. Prototip je dugačak samo 29 milimetara i težak svega 1,6 grama, ali može skakati do 56 centimetara i kretati se gotovo 17 centimetara u sekundi.

Prototip je povezan kablom, pa ovi brojevi ne uključuju potrebu za sopstvenim napajanjem ili izvorom goriva, ali kao dokaz koncepta, prilično je zanimljiv. Navodno, nedostatak je što je proces prilično bučan, što pretpostavljamo da nije iznenađujuće.

Izvor: Hackaday

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: