FCC odbacila zahtev Starlinka za državne subvencije

Zvaničnici nisu uvereni da SpaceX može da ispuni svoja obećanja.

PCPress.rs Image

Kompanija će morati da se osloni na sopstveno finansiranje

Starlink neće moći da računa na državne subvencije za proširenje svoje usluge satelitskog interneta.

FCC je odbila zahtev SpaceX-a za 885,5 miliona dolara državnih subvencija. Ta sredstva bi se koristila za pružanje satelitskog interneta korisnicima širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima. SpaceX „nije uspeo da pokaže“ da može da isporuči traženu uslugu, navodi se u saopštenju.

Ovo finansiranje je trebalo da predstavlja deo fonda Rural Digital Opportunity koji ima vrednost od 9,2 milijarde dolara. Fond pruža podsticaj kompanijama da prošire usluge interneta na ruralne i nedovoljno opremljene lokacije.

Predsednica FCC-a, Jessica Rosenworcel rekla je da Starlink ima “stvarno obećanje” ali je sugerisala da agencija ne može da opravda subvencije za “razvoj tehnologije” za koju je potrebna satelitska antena od 600 dolara. FCC treba maksimalno da iskoristi “oskudna” sredstva za proširenje širokopojasnog pristupa, rekla je Jessica.

SpaceX je dobio početnu subvenciju u decembru 2020. godine. Subvencije su tada trebale da se iskoriste za opsluživanje 35 lokacija. Kompanija je tada obećala cene koje će biti usklađene sa zemaljskim širokopojasnim internetom i ispunjenje “periodičnih” zahteva za izgradnju usluga.

LTD Broadband, provajder fiksne bežične mreže, zaradio je preko 1,3 milijarde dolara putem tih subvencija a zatim je takođe izgubio podršku FCC-a. Ta kompanija nije bila “razumno sposobna” da primeni potrebnu internet uslugu nakon što je izgubila kvalifikacione statuse u sedam država, saopštila je FCC.

Gubitak subvencija nije fatalan udarac za kompaniju ali jasno stavlja do znanja da će Starlink morati da se osloni na sopstveno finansiranje ako želi da proširi svoje usluge.

Takođe, potez FCC-a mogao bi da posluži kao upozorenje drugim kompanijama koje konkurišu za subvencije. FCC želi da pobošlja internet pristup u ruralnim područjima ali neće davati novac internet provajderima bez detaljnog ispitivanja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,