Ikotek

FCC želi povećanje satelita i stanica u svemiru

Američka Federalna komunikaciona komisija (FCC) traži unapređenje industrijalizacije svemira.

PCPress.rs Image

Nova istraživanja

Zvaničnici su glasali za strategiju koja će istražiti mogućnosti servisiranja, montaže i proizvodnje u svemiru – ISAM. Ovaj potez bi pomogao zvaničnicima da razumeju zahteve i rizike trenutne tehnologije proizvodnje u svemiru a istovremeno bi omogućio nove projekte.

Ova strategija bi mogla pomoći kompanijama da grade satelite i stanice u orbiti, dok pronalaze nove načine da se nose sa sve većim količinama svemirskog otpada.

Glasanje FCC-a pomaže u otvaranju novog dokumenta za “Svemirske inovacije”. Takođe, dolazi dva dana nakon što je regulator ažurirao svoja pravila kako bi stvorio više prostora za satelitske širokopojasne frekvencije. Očekuje se znatno više razvoja u vezi sa svemirom.

Predsednica Jessica Rosenworcel smatra da je istraživanje od vitalnog značaja. Postojeća pravila su napravljena za „drugu eru“ u kojoj su svemirski programi bili isključivo pod kontrolom vlade, rekla je Jessica.

Podrška ISAM-u će idealno pomoći FCC-u da se prilagodi svemirskom turizmu, ogromnim privatnim satelitskim konstelacijama i većem opštem pomaku ka komercijalnim svemirskim letovima.

Pročitajte i:  Stižu nove slike James Webb teleskopa

Dosta je pritiska sa drugih strana. Blue Origin, Axiom i druge kompanije grade komercijalne svemirske stanice a čak se i NASA priprema za vreme kada bi mogla da iznajmi prostor u korporativnim objektima.

Takođe, popravke satelita u orbiti mogle bi se pokazati ključnim za minimiziranje svemirskog smeća od talasa privatnih satelita. FCC tek počinje sa novim potezima. Međutim, benefiti dobijeni tim istraživanjima mogli bi trajati decenijama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,