FCC Otvorila 6GHz Spektar za Superbrzu Bežičnu Komunikaciju

Federalna komisija za komunikacije (FCC) čula je molbe tehnoloških divova poput Google-a i Meta, ali ovo bi takođe moglo biti dobro i za nas ostale.

PCPress.rs Image

AR i VR naočare bi mogle biti među prvima koje će koristiti nove opcije za povezivanje 

FCC je jednoglasno glasala za otvaranje novog spektra od 6GHz za bežičnu komunikaciju visokih brzina. Ovo bi moglo podržati razvoj poboljšanih uređaja za proširenu i virtualnu stvarnost i omogućiti veću povezanost ostalih uređaja.

Nova odobrenja dodaju 850MHz spektra za blok otvorenog pristupa posebno za operacije “veoma niske snage” (VLP). Većina uređaja koji koriste ovaj novi spektar će raditi sa niskom snagom kako bi izbegli ometanje licencirane upotrebe spektra od 6GHz. Međutim, nova pravila dozvoljavaju proizvođačima da koriste signale veće snage sa određenim ograničenjima. Ovi proizvodi podržavaju geofencing kako bi se osiguralo da ne rade u režimu visoke snage na mestima gde bi došlo do ometanja. Signali od 6GHz ne putuju tako daleko kao signali od 5GHz i 2,4GHz, tako da bi trebalo biti moguće pristupiti signalima na većini mesta bez stvaranja problema.

Pročitajte i:  Gledanje stvarnog sveta unutar virtuelnog 

Spektar od 6GHz je bio dostupan u određenom kapacitetu već nekoliko godina. Ranije je FCC otvorila 1.200MHz ovog bežičnog spektra za korišćenje u nedavnim standardima za Wi-Fi – kako Wi-Fi 6e, tako i Wi-Fi 7 podržavaju spektar od 6GHz, koji podržava izuzetno visok protok podataka. Manja zagušenja na 6GHz takođe mogu biti blagodet u prometnim bežičnim okruženjima. Ova izmena u regulativi za bežične uređaje neće promeniti ništa u vezi sa tim kako vaš ruter funkcioniše, čak i ako koristite spektar od 6GHz, pod uslovom da nemate uređaje za veoma nisku snagu (VLP) previše blizu pristupne tačke. Ovaj hardver će biti dizajniran za prenos podataka na kratkim razdaljinama i komunikaciju. Na primer, VR naočare mogle bi da se direktno povežu sa računarom ili telefonom putem 6GHz veze umesto kabla. Trenutne opcije za bežični prikaz, ograničene su zagušenjem mreže i prosečnim brzinama. Takođe bi moglo biti korisno za sinhronizaciju podataka između vaših uređaja. Prilikom pristupanja “internet of things”, 6GHz može pružiti bržu i pouzdaniju direktnu vezu nego Bluetooth ili Thread.

Pročitajte i:  Apple Vision Pro: Apple-ova vizija VR-a

Tehnološke kompanije su počele da traže od FCC-a da napravi ovu promenu još 2019. godine, tako da postoji akumulirana potražnja. Interesovanje za 6GHz u kontekstu VR i AR bilo je povezano sa sad već zaboravljenim pomamom oko metaverzuma, ali više povezanosti za ove uređaje koji zahtevaju veliku propusnost nije loša stvar. Neke pametne uređaje sa ažuriranim firmverom i radio-uređajima od 6GHz biće u mogućnosti da uskoro iskoriste VLP prenose, ali puni uticaj nećemo videti sve dok se ne naprave uređaji koji su kreirani s ovom tehnologijom na umu.

Izvor: Extremetech

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,