Intel je tiho lansirao svoje brze Wi-Fi 7 čipsetove

Intel je tiho predstavio svoje prve proizvode za Wi-Fi 7 za potrošače, Wi-Fi 7 BE200 i Wi-Fi 7 BE202.

PCPress.rs Image

Matične ploče sa Wi-Fi 7 su nedavno stigle ili će uskoro stići na tržište

Iako standard za Wi-Fi još uvek nije potpuno odobren od strane IEEE, a to se ne očekuje pre 2024. godine, prve matične ploče sa BE200 kontrolerom trebale bi se uskoro pojaviti, zajedno sa lansiranjem Intel-ovih procesora 14. generacije.

Ova dva adaptera pojavila su se na Intel-ovoj Ark stranici. BE200 je naveden kao “Wi-Fi 7 Pre-certified”. Njegova maksimalna brzina je navedena kao 5 Gbps, sa 2×2 TX/RX strimova i podrškom za 2,4 GHz, 5 GHz i 6 GHz opsege. Za poređenje, Intel-ov AX211 Wi-Fi 6E kontroler ima maksimalnu brzinu od 2,4 Gbps.

Detalji o BE202 su ograničeni. Brzina nije navedena i trenutno nije poznato u kojim uređajima će se pojaviti.

BE200 će se pojaviti na Gigabyte Aorus Z790 Master X (v1.2), a očekuje se da će ga uključiti i druge matične ploče. Intel je na sajmu Computex prikazao Asus matičnu ploču sa BE200 kontrolerom. MSI i Asrock su takođe predstavili osvežene Z790 matične ploče na Computexu, pa možemo očekivati da će neke od njih takođe uključivati BE200 kontrolere, iako će mnoge uključivati i Qualcomm i Mediatek Wi-Fi 7 kontrolere.

Pročitajte i:  Intel dobija 8.5 milijardi dolara za proširenje proizvodnih kapaciteta

Wi-Fi 7 ima maksimalnu agregiranu propusnost od preko 40 Gbit/s, što je dovoljno brzo da zameni žičane Ethernet veze, iako stvarne brzine ne dolaze ni blizu teoretskog limita. Brzine su jedna stvar, ali Wi-Fi 7 je dizajniran da bolje upravlja višestrukim istovremenim vezama. Ključna karakteristika je MLO, odnosno Multi-Link Operation, koji dinamički dodeljuje različite kanale i frekvencije kako bi pružio bolje performanse sa manjom latencijom i manje mešanjem signala.

Kao i Wi-Fi 6E, Wi-Fi 7 podržava MU-MIMO (Multi-User Multiple-Input Multiple-Output) i OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access). Ove tehnologije poboljšavaju propusnost sa više data tokova i boljim dodeljivanjem kanala.

Ipak, nema potrebe žuriti sa nadogradnjom na Wi-Fi 7. Wi-Fi 7 će nas pratiti još mnogo godina. Čak i sada, ruteri sa Wi-Fi 6E imaju visoku cenu, posebno oni visokih propusnih moćnosti, a visokokvalitetni ruteri sa Wi-Fi 7 će ostati skupi.

Izvor: Pcgamer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,