Top50 Glas publike

Firefox 87 je izašao

Mozilla je objavila Firefox 87.0, najnoviju verziju svog web browsera otvorenog koda.

PCPress.rs Image

Smart Block za poboljšano privatno pregledanje

Sledeći decembarski Firefox 85 i februarski Firefox 86, najvažnije karakteristike nove verzije – Smart Block i poboljšano referrer trimovanje – povezane su sa privatnošću. Firefox već duže vreme podrazumevano blokira skripte nezavisnih proizvođača za praćenje. Uglavnom, ovo funkcioniše prilično neprimetno – ali u nekim slučajevima blokirane skripte mogu ometati prikazivanje stranice, bilo da odlože/uspore njeno učitavanje ili da ga trajno onemoguće.

Smart Block preduzima dodatni korak da poboljša prikazivanje na stranicama koje ugrađuju nezavisne programe za praćenje – umesto da samo povuče skriptu i ostavi „rupu“ tamo gde je nekada bila, Smart Block je zamenjuje onim što Mozilla opisuje kao „stand-in“ skripte. Ove skripte funkcionišu tako što obnavljaju predviđeni redosled prikazivanja stranica i rezultate, a da zapravo ne propuštaju podatke trećim licima. Mozilla daje veliki deo svojih podataka o tome šta jeste – ili nije – „uobičajena skripta za praćenje“ kojoj je potreban Smart Block sa Disconnect liste zaštite od praćenja. Kada učitavate sliku sa neke druge web lokacije u svoju web lokaciju, informacije o posetiocima vaše stranice stižu do operatora druge web lokacije.

Pročitajte i:  Night Eye je napravljen da zaštiti vaš vid dok pretražujete internet

S funkcijom trimovanja URL-ova, ovo se više ne događa, pa je privatnost podataka posetioca stranice dodatno zaštićena. Firefox 87.0 takođe nudi poboljšanja u Highlight All svojstvu Find in Page, punu podršku za ugrađeni čitač ekrana VoiceOver u macOS i nekoliko manjih poboljšanja korisničkog interfejsa, sigurnosne ispravke i opšta podešavanja. Celu listu možete videti na Mozillinim release notes Firefox-a 87.0.

Izvor: Arstechnica

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,