Računari i Galaksija

Firefox 87 je izašao

Mozilla je objavila Firefox 87.0, najnoviju verziju svog web browsera otvorenog koda.

PCPress.rs Image

Smart Block za poboljšano privatno pregledanje

Sledeći decembarski Firefox 85 i februarski Firefox 86, najvažnije karakteristike nove verzije – Smart Block i poboljšano referrer trimovanje – povezane su sa privatnošću. Firefox već duže vreme podrazumevano blokira skripte nezavisnih proizvođača za praćenje. Uglavnom, ovo funkcioniše prilično neprimetno – ali u nekim slučajevima blokirane skripte mogu ometati prikazivanje stranice, bilo da odlože/uspore njeno učitavanje ili da ga trajno onemoguće.

Smart Block preduzima dodatni korak da poboljša prikazivanje na stranicama koje ugrađuju nezavisne programe za praćenje – umesto da samo povuče skriptu i ostavi „rupu“ tamo gde je nekada bila, Smart Block je zamenjuje onim što Mozilla opisuje kao „stand-in“ skripte. Ove skripte funkcionišu tako što obnavljaju predviđeni redosled prikazivanja stranica i rezultate, a da zapravo ne propuštaju podatke trećim licima. Mozilla daje veliki deo svojih podataka o tome šta jeste – ili nije – „uobičajena skripta za praćenje“ kojoj je potreban Smart Block sa Disconnect liste zaštite od praćenja. Kada učitavate sliku sa neke druge web lokacije u svoju web lokaciju, informacije o posetiocima vaše stranice stižu do operatora druge web lokacije.

Pročitajte i:  Vaš veb browser ima skrivena podešavanja koja će ubrzati internet

S funkcijom trimovanja URL-ova, ovo se više ne događa, pa je privatnost podataka posetioca stranice dodatno zaštićena. Firefox 87.0 takođe nudi poboljšanja u Highlight All svojstvu Find in Page, punu podršku za ugrađeni čitač ekrana VoiceOver u macOS i nekoliko manjih poboljšanja korisničkog interfejsa, sigurnosne ispravke i opšta podešavanja. Celu listu možete videti na Mozillinim release notes Firefox-a 87.0.

Izvor: Arstechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,