BIZIT plus

Ford dobija pristup Teslinim superpunjačima

For će biti prvi veliki američki proizvođač automobila koji će usvojiti NACS standard.

PCPress.rs Image

Pristup više od 12.000 Teslinih superpunjača

Prošlog februara, Bajdenova administracija je predstavila svoj plan od 5 milijardi dolara za proširenje infrastrukture za punjenje EV širom zemlje. Ministarstvo saobraćaja ne samo da je pomoglo državama da naprave pola miliona stanica za punjenje EV do 2030. godine već je Bela kuća ubedila Teslu da podeli deo svojepostojeće Supercharger mreže sa električnim vozilima koja nisu Tesla. Ford je postao prvi proizvođač automobila koji je formalizovao taj dogovor sa Teslom. „Kupci Ford-ovih električnih vozila imaće pristup više od 12.000 Teslinih superpunjača širom SAD-a i Kanade“, od proleća 2024. godine, prema saopštenju kompanije.

Pošto Tesla koristi sopstveni dizajn priključka za punjač za svoja vozila, vlasnici Forda će u početku morati da se oslone na adapter koji je razvila Tesla. Adapter je kompatabilan sa javnim kablom za punjenje. Na taj način će dopuniti modele Ford F-150 Lightning, Mustang Mach-E i E-Transit. Ford je takođe najavio da će, od 2025. godine, preći sa postojećeg porta kombinovanog sistema za punjenje (CCS) na Teslin, sada otvoreni NACS port za punjenje. Ovih 12.000 dodatnih punjača pridružiće se Ford-ovoj mreži stanica za punjenje Blue Oval koja sada ima 84.000 punjača.

Pročitajte i:  BYD protiv motora sa unutrašnjim sagorevanjem 

„Tesla je predvodila industriju u stvaranju velikog, pouzdanog i efikasnog sistema punjenja. Drago nam je što možemo da udružimo snage na način koji koristi kupcima i sveukupnom usvajanju EV“, rekao je Marin Gjaja, iz Ford-a. „Teslina mreža Supercharger ima odličnu pouzdanost. NACS konektor je manji i lakši. Sve u svemu, ovo će pružiti vrhunsko iskustvo za kupce.”

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,