Ford planira masovna otpuštanja zbog trgovinskog rata

Ford ima lošu 2018. godine, s obzirom da je cena njihovih akcija pala za 29%, a carine koje je uveo predsednik Trump navodno su koštale kompaniju milijardu dolara, jer se sve odvija usred reorganizacije. Sada Ford najavljuje otpuštanja.

PCPress.rs Image

Jim Hackett, CEO Forda, radi na inženjeringu restruktuiranja automobila od 25,5 milijardi dolara, nadajući se da će smanjiti troškove i ostati konkurentan, prenosi Wall Street Journal. Međutim, prodaja automobila je opala, a jedan od razloga su trgovinske carine koje je Trump uveo na metal i druga dobra. Prema Bloomberg-u, Hackett je rekao da je to već koštalo kompaniju milijardu dolara profita i da to može naneti „više štete“ ukoliko se sporovi ne reše brzo.

Ford, drugi proizvođač automobila u SAD-u po broj prodaje, sprema agresivno ukidanje radnih mesta u sklopu te reorganizacije, izveštava NBC News. Iako kompanija nije rekla koliko će radnih mesta ugasiti, Morgan Stanley u svom izveštaju procenjuje „smanjenje broja zaposlenih u svetu od oko 12% ili 24.000 Ford-ovih od 202.000 radnika širom sveta.“

Pročitajte i:  Fordov BlueCruise pod istragom zbog nesreća

Dok su izveštaji ukazivali na to da će smanjenje radnih mesta verovatno doći početkom sledeće godine, Kansas City Star je u utorak objavio da je Ford privremeno zaustavio proizvodnju tranzitnih kombija u Claycomo-u. Ovaj potez bi trebalo da omogući generisanje inventara Forda za kombije, ali od 22. oktobra do 4. novembra 2.000 radnika će biti u stagnaciji. Uprkos vestima o otpuštanju, Ford-ova akcija je u utorak pala za 3,4%.

U vreme kada se proizvođači automobila bore da se pripreme za autonomne automobile, Ford se takođe trudi da drži korak sa ostatkom industrije. Ford je izjavio da je prodaja njihovih vozila prošlog meseca pala za 11,2%, dok je prodaja najprodavanijih kamiona F-serije pala za 9%.

Izvor: Fortune

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,