Fordov BlueCruise pod istragom zbog nesreća

Federalni bezbednosni regulatori pokrenuli su istragu o Fordovom sistemu za pomoć vozaču bez ruku, BlueCruise, nakon što je utvrđeno da je bio aktivan tokom dve nedavne nesreće u kojima je poginulo više ljudi. 

 Kancelarija za istragu kvarova (ODI) Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja na putevima saopštila je u ponedeljak da je potvrdila da je BlueCruise bio aktivan u obe nesreće. Jedna od nesreća dogodila se u februaru u Teksasu, a druga početkom aprila u Pensilvaniji. To su prvi poznati smrtni slučajevi koji su rezultat nesreća koje uključuju korišćenje BlueCruise-a

 Istraga o dve nesreće podstiče ispitivanje na BlueCruise, koji je trenutno dostupan na Mustang Mach-E, i određenim Ford F-150 (uključujući Lightning), Explorer i Expedition. Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja već je otvorio istragu o nesreći u Teksasu. Ford je u saopštenju naveo da „radi sa NHTSA kako bi podržao svoju istragu“. 

 Nova istraga dolazi samo nekoliko dana nakon što je ODI zatvorio svoju najzanimljiviju istragu o pomoći vozaču do sada. Agencija za bezbednost je prvobitno otvorila istragu o Teslinom autopilotu 2021. godine nakon više izveštaja o Teslinom udaru u vozila hitne pomoći dok su vozači koristili autopilot. Završavajući istragu, ODI je prošle nedelje rekao da je utvrdio „kritičan bezbednosni jaz između očekivanja vozača o operativnim sposobnostima [Autopilota] i stvarnim mogućnostima sistema“ koji je stvorio „predvidivu zloupotrebu i sudare koje se mogu izbeći“. 

Pročitajte i:  Crna boja vidljivija za autonomne automobile 

 Ford je najavio BlueCruise 2021. Dostupan je samo na unapred mapiranim autoputevima, a Ford ga uparuje sa sistemom za praćenje vozača zasnovanim na kameri koji proverava da li su oči vozača i dalje uprte u put kada je sistem aktivan. Oni predstavljaju mnogo stroža ograničenja za sistem nego što Tesla stavlja na upotrebu autopilota

 Ipak, iako je BlueCruise visoko ocenjen od strane nekih, uključujući Consumer Reports, nedavne nesreće i rezultirajuće istrage ukazuju na to da možda postoji fundamentalniji problem sa naprednim sistemima pomoći vozaču nego što su neke od ovih kompanija spremne da priznaju. 

Izvor: techcrunch.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *