BIZIT plus

5 Google tajni koje morate da znate

Google krije mnogo toga od nas. Nekad su u pitanju simpatične igrice, aplikacije koje olakšavaju posao, a nekad i sitnice kao što je korišćenje podataka korisnika. Kad je ova kompanija u pitanju, dobro uvek ide sa lošim.

PCPress.rs Image

Najpoznatija kompanija je nedavno proslavila 20. rođendan, a u svojoj (po IT standardima) dugoj istoriji mnogo toga se promenilo. Za sve ove godine, Google search se trudi da bude drugačiji od drugih, ne samo kada je postavljanje standarda za pretraživanje.

Google se razlikuje i po raznim zabavnim sitnicama koje će vam pomoći da vreme na poslu/učenje brže prođe. Vremenom su ove “tajne” zanimacije sve više dobijale na popularnosti, pored standardnih trikova koji olakšavaju rad. Spremite se da izgubite par sati!

1. Google igrice

PCPress.rs Image

Ako volite legendarne igrice sa početka istorije elektronske zabave, Google nudi pravu riznicu provoda. Za početak oprobajte se u skidanju ciglica kucanjem u search imena originalne igre – Atari Breakout. Pojaviće se opcija da igrate čuvenu igru iz 1976. godine koja je još uvek zarazna kao nekad na automatima.

Pročitajte i:  Reddit i ugovor o obuci AI za prodaju sadržaja

Ako vam to nije dovoljno, isprobajte još neke zabavne opcije koje nudi Google u ogledalu. Ljubitelji nostalgije (i Nokia telefona) obradovaće se Zmijicom, interaktivnim doodleom/igrom. Tu su i još neke sulude stvari poput Bing searcha u ogledalu ili akvarijuma sa ribama.

Svakako dovoljno materijala za odlaganje učenja ispita ili završavanja važnog projekta na poslu – high score ne može da čeka!

2. Zanimljiva geografija i Google Maps

PCPress.rs Image

Ukoliko niste do sada mnogo koristili Google Maps, sada imate savršen razlog za promenu navika. Ljubitelji geografije (i pribadača) će sa zadovoljstvom trošiti sate uz Smarty Pins, pokušavajući da pronađu rešenja na postavljena pitanja iz poznavanja svetskih pojmova.

Sva pitanja su vezana za lokacije na planeti Zemlji, tako da ćete proći ceo globus tokom igranja. Dodatni bonus je što pitanja nisu ograničena na geografiju, već, u maniru društvene igre, možete da birate kategorije poput sporta, nauke, umetnosti…

3. Google (je) avantura

PCPress.rs Image

Google je smatra da ne trošimo dovoljno vremena na guglanje, pa je odlučio da nas inspiriše. Kako se za dobre stvari mora potruditi, kompanija je dobro sakrila jednu tekstualnu avanturu. Da biste došli do nje i rešili misteriju, potrebno je da ispunite određene uslove. Kliknite na link i saznajte kako da otkrijete tajnu Google.com avanturističku igru.

Pročitajte i:  Google Search chatbot: Nova era pretraživanja interneta

Moramo samo da vas upozorimo, potrošićete prilično vremena, naučićete štošta (bes)korisnog, ali i dalje nećete pronaći ono zbog čega ste u startu otišli na pretraživač.

4. Svi Doodle crteži na jednom mestu

PCPress.rs Image

Ako želite da pogledate prilično bogatu istoriju Google Doodle crteža, dovoljno je da na glavnoj search stranici kliknete na dugme I’m Feeling Lucky. Priznajte, nikad niste kliknuli na ovo dugme osim slučajno, a još manje bez ukucavanja termina za pretragu.

Kada se budete osećali srećnim kliknite i otvoriće vam se ceo svet doodle crteža koji obeležavaju najvažnije događaje i jubileje širom sveta, pa i iz Srbije. Verujemo da ćete se odlično zabaviti, nama je klik na ovu stranicu višestruko odložio završavanje teksta.

5. Google Easter Eggs

PCPress.rs Image

Za kraj, probajte da okrenete Google pretraživač naopačke (bukvalno), uz još nekoliko suludih stvari koje se kriju kad ukucate pravi termin. Da li ste spremni? Upozorili smo vas, vreme će da odleti…

Ukucajte:

  • askew
  • the answer to life the universe and everything (oni koji su čitali Autostoperski vodič kroz galaksiju znaju odgovor)
  • do a barrel roll
  • zerg rush
  • define anagram
  • sqrt(cos(x))*cos(300x)+sqrt(abs(x))-0.7)*(4-x*x)^0.01, sqrt(6-x^2), -sqrt(6-x^2) from -4.5 to 4.5
Pročitajte i:  Kako očistiti Google Play Store keš i podatke 

I dok se tako lepo igrate, Google skuplja podatke o vama kako bi vam što efektnije prodao reklame za proizvode koji vam “baš trebaju”. Rekli smo vam da dobro uvek ide sa lošim, zar ne? Ako vam se to ne sviđa, uvek možete da koristite alternative za Google servise.

Facebook komentari: