BIZIT plus

Fordov koncept pametnog kreveta vraća sebične spavače na svoje mesto

Ford je u automobilskom biznisu, ali kompanija nastavlja da otkriva nove načine da primeni svoju tehnologiju van svojih vozila. Najnovija inovacija proizvođača automobila napravljena je za spavaću sobu. Ford je preuredio svoje sisteme za pomoć vozaču kako bi osmislio krevet koji će tokom noći držati partnere na njihovim stranama madraca.

PCPress.rs Image

Evo kako Fordova inovacija funkcioniše: Madrac je opremljen senzorima pritiska koji mogu  da odrede da li, u nekom trenutku tokom noći, jedna osoba ulazi u prostor za spavanje svog partnera. Krevet onda koriguje „nepravdu“ tako što „uljeza“ vrati na svoju stranu. Ovo se radi uz pomoć integrisane pokretne trake koja povlači krevet nazad kako bi se osoba vratila na svoju polovinu.

Ležaj koji vas drži na vašoj polovini kreveta je koncept i nije nešto što će biti komercijalno dostupno, i to s dobrim razlogom, jer ko bi želeo da spava na pokretnoj traci? Međutim, ovo prikazuje Fordovu tehnologiju na način koji olakšava vizualizaciju. Ista ova tehnologija koja omogućava da se krevet pokreće se takođe nalazi u Fordovim vozilima i može da gurne volan kada oseti da je vozač previše skrenuo iz svoje trake.

Pročitajte i:  Fordov BlueCruise pod istragom zbog nesreća

Iako se eksperiment čini čudnim, Ford je i ranije radio slične projekte. Izgradio je kućicu za pse sa noise-cancelling tehnologijom koja je demonstrirala audio sistem koji se nalazi u Edge SUV-u kao i krevetac za bebe koji simulira iskustvo vožnje na zadnjem sedištu automobila.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: