Fortnite matičnoj kompaniji tokom 2018. doneo prihode od tri milijarde dolara

Kompanija Epic Games, koja stoji iza popularne igre Fortnite, ostavlja za sobom odličnu poslovnu godinu. Fortnite je stekao titulu najpopularnije igre na svetu, te je vrednost kompanije došla do 15 milijardi dolara, a tokom 2018. godine je generisano tri milijarde dolara prihoda, a upravo zahvaljujući velikom uspehu ove igre.

PCPress.rs Image

Fortnite ostvaruje velike zarade iako je igra besplatna, a zahvaljujući prodaji dodataka, te trenutno ima preko 125 miliona igrača. Vrednost kompanije Epic Games, koja stoji iza igre, je u septembru procenjena na 15 milijardi dolara. Kompanija je od osnivanja 1991. godine prošla kroz različite faze, a prva ozbiljna transformacija dogodila se 2012, kada je kineski Tencent u Epic investirao 330 miliona dolara, te za uzvrat dobio 40% kompanije.

Epic je već tada bio poznat po Unreal Engine-u, platformi za developere koja funkcioniše i danas, te su se mnogi pitali zašto bi kompanija koja već beleži uspehe prodala tako veliki deo. Eksperti pretpostavljaju da je novac do kojeg se došlo na taj način bio neophodan za ubrzani razvoj, budući da su stručnjaci iz kompanije već u to vreme predvideli u kojem će smeru krenuti razvoj video igara, te su želeli da steknu prednost u trci koja se odvijala u okviru tog tržišta.

Pročitajte i:  The Big Con: Epic poklanja igru koja je sve oduševila

PCPress.rs Image

Epic nikada nije imao problema kada je zarada u pitanju, te je već prvi Gear of Wars generisao 100 miliona dolara, a od 12 miliona koliki je bio budžet za razvijanje. Sa Fortnite-om je kompanija otišla još dalje, te potpuno transformisala moderni gejming, što je na kraju donelo ogromne zarade, a ostaje da se vidi koji je sledeći korak i šta dolazi posle Fortnite-a.

Izvor: Tech Crunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,