Foto Nokia – Lumia 1020

Model Lumia 1020 svedoči da Nokia, ali i čitavo Windows Phone 8 okruženje, imaju svoje adute.

03_Foto-NokiaWP8 telefoni se ove godine sve bolje prodaju, a zasluga za to ogromnim delom pripada kompaniji Nokia, uz dužno poštovanje ostalima koji imaju WP8 modele, ali nisu zabeležili takav rast prodaje. Sasvim dobar rad i neočekivanu ljubaznost WP8 sistema konstatovali smo još za osnovni model Lumia 520, a Lumia 1020 gađa sasvim drugačiji profil korisnika – one koji uvek žele najbolje.

Ako zavirimo u hardverske specifikacije, dočekaće nas Qualcomm dvojezgarna Krait arhitektura na 1,5 GHz uz Adreno 225 grafiku. Iako to može zvučati skromno u odnosu na perjanice Android tržišta koje su ove godine listom prešle barem na četiri (a često i osam) jezgara, Windows Phone 8 radi neverovatno glatko i često se čini da je u aplikacijama (pa i u akcijama OS‑a) rad brži. Sasvim svež hardver podržava i sve komunikacione potrebe, kako aktuelne, tako i one koje nas tek očekuju. Tu je dvokanalni HSDPA (42 Mbps), LTE kategorije 3, dvokanalni (dual‑band) WiFi po svim opsezima (a/b/g/n), kao i mnoštvo dodatnih protokola kao što je WiFi hotspot ili DLNA. Bluetooth je 3.0 sa A2DP profilom koji omogućava visokokvalitetni striming zvuka do slušalica ili drugih BT „potrošača“ (auto‑radio, BT zvučnici…).

Pročitajte i:  Ericsson je stabilizovao prodaju

Lumia 1020 nas nije oduševila gabaritima: telefon podseća na outdoor modele koji treba svašta da izdrže, ali uprkos Gorila Glass staklu treće generacije i zaobljenom i uvećanom kućištu (čak 15 mm debljine), akciona primena nije razlog pomalo specifičnog dizajna. Razlog leži u specijalitetu ovog modela, a to je fotografska i video primena. Telefon je opremljen čipom rezolucije 41 megapiksela, a podrška mu je Carl Zeiss optika i ksenonski blic. Ugrađena optika, naravno, ima optičku stabilizaciju slike, što blagotvorno deluje i kod foto i kod video‑snimanja.

Kamera je inicijalno podešena tako da snima fotografije rezolucije 5 Mp, što je i najveći format koji se nudi za deljenje na društvenim mrežama ili spremanje na SkyDrive – sasvim logično s obzirom na veličinu fajlova punog formata. Dakle, najpre morate da „otključate“ snimanje u 41 Mp (efektivno 38 Mp), a do fotografija ćete doći tako što telefon priključite na računar. Ovo nije prva egzibicija s 41 Mp senzorom – podsetimo se da je prvi model kompanije Nokia s ovim čipom bio prošlogodišnji 808 PureView, ali na Symbian operativnom sistemu.

Pročitajte i:  Generalni direktor Nokie obavio prvi “immersive” telefonski poziv na svetu

Čak i ako ne želite da snimate fotografije ogromne rezolucije, 41 Mp senzor ima i drugih prednosti. Prva se odnosi na svojevrsnu agregaciju piksela, pa se 5 Mp slika skalira tako što se uzima prosek od nekoliko susednih piksela. To automatski smanjuje single‑pixel greške koje su tipične za snimanje u lošim svetlosnim uslovima. Rezultat je da čak i u relativnom mraku Lumia 1020 daje fotografije s mnogo manje šuma nego kamere ostalih smartfona. Druga pozitivna stvar je da od ogromnog broja piksela možete da uzmete izrez koji vam je potreban, pa je 4x digitalni zum zapravo bez gubitaka kvaliteta (lossless), što se odnosi i na fotografije i na video. Sve to potkrepljuje tvrdnju da uz model Lumia 1020 zaista ne morate da nosite posebnu kameru, a bonus je to što ova izuzetna kamera ipak nije uništila izgled i funkcionalnost telefona.

Windows Phone 8 možete da volite ili ne volite, ali nema sumnje da on radi izvanredno glatko i brzo, pa podsetimo da je čak i setovanje veoma brzo i lako ako imate „živ“ LiveID, a koristimo priliku da izdvojimo specijalitete koje nudi Nokia. Na Bing pretraživač i mape naslanjaju se odlične aplikacije HERE Maps i HERE Drive koje, iako u beta fazi, funkcionišu besprekorno, pružaju obilje podataka, a uz to su i besplatne. Sve u svemu, radi se o odličnom telefonu, a ako vam je cena previsoka ili ne planirate foto‑egzibicije, pogledajte i model Lumia 925 kome nedostaje jedino luksuzna kamera.

Pročitajte i:  Telefon za zabavu - Nokia 3210 se vraća posle 25 godina
Nokia Lumia 1020
Ekran 4,5” 768×1280 AMOLED
Procesor Qualcomm MSM8960, dual-core (Krait), 1,5 GHz
Memorija 2 GB RAM, 32 GB flash (raspoloživo oko 27,5 GB)
Grafika Adreno 225
Komunikacija HSDPA 42,1 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps, LTE Cat3, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi hotspot, BT 3.0
GPS A-GPS podrška, Glonass
Kamera 41 Mp (38 Mp eff.), foto 7152×5368 piksela, video 1080p, Web kamera 1.2 Mp, 720p
Operativni sistem Windows Phone 8
(upgrade WP8 Amber)
Dimenzije i masa 130,4×71,4×10,4 mm; 158 g
Cena 95.000 dinara
Kontakt www.telenor.rs

Voja Gašić

(Objavljeno u časopisu PC#205)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,