Foxconn predviđa rast prodaje potrošačke elekronike

Foxconn, jedan od najvećih proizvođača elektronike na svetu, povećao je svoje poslovne izglede za čitavu godinu zahvaljujući velikoj prodaji pametnih telefona i servera uprkos zabrinutosti zbog usporavanja potražnje i rastuće inflacije.

PCPress.rs Image

Kompanija je optimistična u pogledu svog poslovanja

Kao i drugi proizvođači, tajvanska kompanija imala je ozbiljne probleme sa nestašicom čipova, što je ugrozilo proizvodnju pametnih telefona, za njihovog glavnog klijenta – Apple.

Kompanija navodi da je prodaja u junu skočila za 31 odsto u odnosu na godinu dana ranije, zahvaljujući adekvatnom upravljanju lancem snabdevanja i rastućoj prodaji potrošačke elektronike. Pametni telefoni čine najveći deo prihoda kompanije. Prodaja u junu bolja je nego što se očekivali i dolazi u trenutku kada su investitori zabrinuti zbog usporavanja potražnje za tehnologijom zbog visoke inflacije i rata u Ukrajini.

Proizvođač memorijskih čipova Micron Technology prognozirao je znatno lošiji prihod od očekivanog za tekući kvartal i rekao da je tržište „znatno oslabilo u veoma kratkom vremenskom periodu”. Foxconn je optimističan u pogledu svog poslovanja u trećem kvartalu, dodajući da bi mogao da vidi “značajan rast” u poređenju sa godinom ranije. Što se tiče 2022. godine, Foxconn je rekao da su se izgledi poboljšali u poređenju sa ranijim očekivanjima.

Pročitajte i:  Microsoft planira da otvori Data centar na mestu nesuđene Foxconn fabrike

Od početka godine kompanija je zabeležila dvocifreni rast od prodaje servera i telekomunikacionih proizvoda. Problemi zbog korona virusa u Kini imali su samo ograničen uticaj na proizvodnju. Kompanija se trudila da kontroliše radnike na licu mesta u sistemu “zatvorene petlje”.

Analitičari kompanije Daiwa Capital Markets, rekli su u izveštaju da je potražnja za serverima od američkih provajdera usluga u oblaku pomogla da se pokrene dvocifreni rast. Očekivanja su da će operativni profit Foxconn-a ove godine porasti za 12 do 19 odsto.

Analitičari kompanije Morgan Stanley navode da su optimistične smernice Foxconn-a, za treći kvartal pokazale da će se snažna potražnja za serverima u oblaku i proizvodnjom iPhone-a nastaviti. Akcije Foxconn-a ove godine pale za oko 1,4 odsto. Kompanija trenutno ima tržišnu vrednost od 46,53 milijarde dolara.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: