BIZIT plus

FTC radi na novim metodama lakšeg otkazivanja online pretplata

Možda nećete morati da se trudite da otkažete pretplate u budućnosti. FTC predlaže izmene pravila koje bi zahtevale od provajdera da olakšaju otkazivanje pretplate kao i prijavu, uključujući i preko istog medija.

FTC radi na novim metodama lakšeg otkazivanja online pretplata

Nova pravila olakšavajuća za kupce

Predlog bi vam takođe omogućio da odbijete da čujete predloge za dodatne ponude kada želite da otkažete uslugu. Provajderi bi morali da obezbede godišnje podsetnike o obnavljanju pretplata na bilo šta osim fizičke robe. Ostala ažuriranja pravila bi zahtevala jasna objašnjenja šta ljudi dobijaju i zabranila bi obmanjujuće tvrdnje.

Napori FTC-a bi revidirali pravilo o negativnim opcijama iz 1973. godine i ponovili bi politiku Evropske unije o pretplatama. Ovo će sprečiti kompanije da prevare kupce da plate usluge koje ne žele ili koje već koriste. Takođe treba da spreči previše uobičajenu taktiku primoravanja kupaca da pozovu ili posete prodavnicu kako bi se otežao proces otkazivanja.

Predlog ne navodi konkretne kazne za prekršaje. Nije jasno koliko bi ažurirana pravila bila efikasna u odvraćanju prestupnika. Međutim, ako se primeni, pristup bi mogao da olakša eksperimentisanje sa uslugama. Možete se pretplatiti na nekoliko meseci bez brige da ćete se boriti da otkažete svoj paket.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: