ERP 2024

Fujifilm – magnetna traka u koju se može smestiti 580 terabajta

Fujifilm je najavio da je postavio novi svetski rekord stvaranjem magnetne trake za skladištenje koja može da uskladišti zapanjujućih 580 terabajta podataka.

PCPress.rs Image

Postavljen novi svetski rekord

Otkriće, razvijeno zajedno sa IBM Research, koristi novu magnetnu česticu zvanu Strontium Ferite (SrFe), koja se obično koristi kao sirovina za izradu motornih magneta. Fujifilm istražuje stroncijum ferit kao mogući naslednik barijum ferita (BaFe), koji je danas vodeći materijal. Utvrđeno je da SrFe ima veće magnetne karakteristike i 60% manju zapreminu čestica od BaFe. I poput BaFe, SrFe je hemijski stabilan oksid, što znači da bi trebalo da ima dobre rezultate za dugoročno čuvanje podataka. Podaci na traci čuvaju se u rekordnoj gustini od 317 gigabajta po kvadratnom inču zahvaljujući novim tehnologijama koje je razvio IBM, uključujući novu low friction tape head tehnologiju.

Rezultirajući kapacitet skladištenja podataka novih traka je otprilike 50 puta veći od trenutnih kertridža na tržištu danas. Da bi se u perspektivu stavilo 580 terabajta, to je otprilike ekvivalentno 120.000 DVD-a ili 786.977 CD-a – IBM primećuje da bi slaganje tolikog broja CD-ova rezultiralo tornjem visokom 3.097 stopa (944 m) ili višim od Burj Kalife, najviše zgrade na svetu. Svi ti podaci sada mogu da stanu u tape cartridge veličine dlana.

Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom

Što se tiče troškova, čuvanje podataka na traci košta peni po gigabajtu i kada se ne koristi, traka ne zahteva energiju za razliku od hard diska i fleša. Pored toga, ako se pravilno čuvaju, podaci snimljeni na traku i dalje će biti čitljivi za 30 godina.

Izvor: Petapixel

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,