Top50 Glas publike

FBI i Europol gase VPN servis napravljen za kriminalce

Virtuelne privatne mreže su korisne, kao servis koji štiti vaše podatke, ali kako taj servis radi, može da bude važno za policiju.

PCPress.rs Image

Legitimni VPN operateri i dalje imaju razloga za nervozu

TorrentFreak izveštava da su FBI i Europol zajedno radili na gašenju Safe-Ineta (poznatog i kao Insorg), VPN servisa koje je očigledno prilagođen kriminalcima. Usluga “bulletproof” nije oglašavana samo na forumima usmerenim na kriminal, već se navodno često koristila za prakse poput card skimminga, ransomware-a i account hijackinga. Zvaničnici Ministarstva pravde primetili su da mnogi od ovih bulletproof servisa često štite kriminalce, pa odbijaju da ponude logove ili „ignorišu ili izmišljaju izgovore“ kada se žrtve žale. Oni postaju „saučesnici“ u zločinima koje omogućavaju.

Iako nema sumnje u ciljnu publiku Safe-Inet-a, postoji zabrinutost u vezi sa implikacijama za legitimne VPN servise. Industrijska i2Coalition podržala je uklanjanje, ali neke prakse Safe-Ineta uobičajene su za VPN-ove usredsređene na privatnost. Kompanije mogu odbiti da loguju VPN-ove u slučaju da autoritarne vlade ili hakeri zloupotrebe podatke. Iako FBI i druge agencije za sprovođenje zakona neće nužno suzbiti VPN servise samo radi sprovođenja mera za zaštitu privatnosti, možda im neće trebati mnogo više da pokrenu akciju.

Pročitajte i:  Google-ov VPN stiže za Mac i Windows

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,