ePlaneta

SBB: Bliska saradnja sa kompanijom UPC-Telemach

sbb-vestEvropski investicioni fond Mid Europa Partners sa sedištem u Londonu, koji je, uz Evropsku banku za obnovu i razvoj, većinski vlasnik kompanije SBB, preuzeo je i slovenačku kompaniju UPC-Telemach, koja posluje u istoj oblasti.

Vrlo zadovoljan ovom investicijom, Robert Knorr, jedan od partnera u Mid Europi, naglasio je da je to prvo veliko preuzimanje u centralnoj i istočnoj Evropi od poslednjeg kvartala 2008. godine, kada je počela svetska ekonomska kriza.

SBB, kao jedan od lidera u oblasti telekomunikacija u regionu, kompanija je koja danas zapošljava više od 700 ljudi, posluje u pet zemalja regiona i velikom broju korisnika obezbeđuje digitalnu i analognu kablovsku i satelitsku televiziju, kao i širokopojasni internet. Dok je UPC-Telemach u Sloveniji, takođe, vodeći kablovski operator, koji svoje usluge pruža u oko 40% slovenačkih domaćinstava, putem široko razvijene mreže.

Dragan Šolak, dosadašnji direktor, a sada predsednik uprave SBB-a, imenovan je i za predsednika uprave slovenačkog UPC-a. To je samo prvi korak prema bliskoj saradnji ova dva operatora i njihovom verovatnom spajanju. Šolak je izjavio da su ovo dve komplementarne kompanije, koje su i vodeći operatori na tržištima na kojima posluju.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

“Kombinacijom SBB-a i UPC-Telemacha, zajedno sa satelitskom Total TV platformom, imamo potencijal za značajan razvoj poslovanja na teritoriji bivše Jugoslavije”, dodao je Šolak.

Uporedivši domaće tržište sa slovenačkim, novoimenovana direktorka SBB-a Dragica Pilipović Chaffey napomenula je i da je poslovanje u Sloveniji znatno lakše, jer je tržište stabilnije, ne postoji kontrola cena od strane države, zakonska regulativa je stabilna i jasna, a rast udela na tržištu nije strogo kontrolisan kao u Srbiji. Prema njenom mišljenju, ovi faktori u Srbiji znatno otežavaju zdravu komercijalnu utakmicu, donose ograničenja koja sprečavaju tehnološki  razvoj, ali i odvraćaju strane investitore.

SBB je i do sada bio prisutan u Sloveniji svojom satelitskom platformom Total TV, pa će ova povezanost i visok stepen saradnje sa UPC-Telemachom biti samo dodatni faktor za poboljšanje rezultata rada. Očekuje se da ova saradnja prethodi i potpunom spajanju slovenačke i srpske kompanije, u cilju kvalitetnijih usluga koje pružaju korisnicima, kako u Sloveniji, tako i na tržištu Srbije.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,