Gartner korigovao predviđanje IT potrošnje u 2020. godini

Poznata analitičarska kuća, Gartner, objavila je novo, korigovano istraživanje o potrošnji u IT sektoru tokom 2020. godine. U januaru su predvideli da će globalna potrošnja u ovoj godini dostići vrednost od 3.9 triliona dolara. Međutim, u tom trenutku nije u obzir uzeta situacija koja nas je snašla u prvom kvartalu – COVID-19.

PCPress.rs Image

Pod uticajem korone

Naime, korona virus je izazvala globalno zaustavljanje poslovanja, pa Gartner sada očekuje da će smanjenje potrošnje u IT sektoru ove godine biti osam procenata u odnosu na 2019. godinu. (kada je potrošeno 3.8 triliona dolara). Novo predviđanje kaže da će u ovom sektoru potrošnja biti nešto manja od 3.5 triliona dolara.

Gartner predviđa da će skoro svi IT segmenti doživeti pad, a najveći se očekuje u segmentu kupovine endpoint uređaja i sistema za data centre. Međutim, pandemija je stvorila i neke nove zahteve za tehnološkim uređajima, pa se očekuje povećana potražnja za tehnologijama za remote konferencije. Potražnja za cloud servisima porašće za 19 procenata, sistemima za telefoniranje i messaging za 8.9 procenata, a kompletna rešenja za video konferencije doživeće rast od 24.3 procenta.

Pročitajte i:  Gartner predviđa smanjenje klasične pretrage za četvrtinu do 2026. godine

PCPress.rs Image

Očekuje se da će oporavak IT industrije započeti u drugoj polovini ove godine, ali da će biti potrebno tri godine da se dostigne nivo iz 2019. godine.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,